Search
Close this search box.
Search

Maartenskliniek: ‘Betere ondersteuning professional, patiënt’

“Digitale innovatie in ziekenhuizen is hard toe aan een betere balans tussen efficiency en ondersteuning van zorgprofessionals”, stelt Mark van Houdenhoven, bestuursvoorzitter van de Sint Maartenskliniek. “COVID-19 heeft laten zien dat digitale zorg werkt, maar onze focus lag te lang op het optimaliseren van financieel-administratieve processen. Nu hebben we behoefte aan oplossingen die dokters, verpleegkundigen en patiënten goed ondersteunen.”

Hij constateert dat veel zorgorganisaties bij de realisatie daarvan worden belemmerd door de innovatie-agenda van IT-leveranciers. Om dit te doorbreken implementeerde de Sint Maartenskliniek een nieuwe informatie-architectuur, waardoor het ziekenhuis data gemakkelijk kan uitwisselen en gebruiken in andere toepassingen.

“In de zorg wordt sterk de nadruk gelegd op het unieke: iedere patiënt is anders en verdient een specifieke, op zijn situatie afgestemde behandeling. In het verlengde daarvan denken veel zorgorganisaties dat ook de ICT uniek moet zijn, speciaal voor hen ontwikkeld. Dat staat een snelle opschaling van digitale technologie in de weg”, stelt Van Houdenhoven. “Het gesprek met de patiënt, het advies en de behandeling zijn uniek, maar de manier waarop je dat ondersteunt niet.”

Ook te lang polderen over standaarden en de afhankelijkheid van IT-leveranciers noemt hij als obstakels op weg naar het breed inzetten van nieuwe applicaties. De IT-minded bestuurder vindt het dan ook hoog tijd voor een andere aanpak zodat digitale toepassingen kunnen worden ontwikkeld, die de behandeling van patiënten en de communicatie met hen en andere partners in het zorgnetwerk goed ondersteunen.

Integratie- en datalaag Maartenskliniek

Om dit te realiseren, koos de Sint Maartenskliniek voor een nieuwe informatie-architectuur, waarbij een integratie- en virtuele datalaag is gelegd over de bestaande applicaties, zoals het elektronisch patiëntendossier HiX van ChipSoft, AFAS en Avenade voor de bedrijfsvoering en radiologieverslaglegging van Philips. De kliniek, gespecialiseerd in houding en beweging, is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat deze architectuur heeft geïmplementeerd. Van Houdenhoven: “Hiermee koppelen we data los van applicaties, waardoor we gegevens gemakkelijk kunnen uitwisselen en gebruiken in andere toepassingen.”

Deze manier van werken geeft het ziekenhuis de regie over haar eigen data en de vrijheid om te ontwikkelen wat artsen, verpleegkundigen en patiënten nodig hebben. In de coverstory van ICT&health 4, die vanaf 27 augustus verschijnt, vertelt de bestuursvoorzitter hoe deze informatie-architectuur is ingericht en welke nieuwe toepassingen de Sint Maartenskliniek op basis hiervan gaat ontwikkelen.

Lees meer in editie 4: vanaf 27 augustus bij de zorg op de mat en online!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?