Maartenskliniek gaat effectiviteit artrose informatie-app onderzoeken

19 februari 2018
Artrose-app
Onderzoek
Nieuws

Een mobiele app alleen is geen digitale innovatie, zo meent Mark Van Houdenhoven, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Sint Maartenskliniek. Mobiele toepassingen moeten ingebed worden in zorgprocessen, stelde hij in augustus 2017 in gesprek met ICT&health. Dat geldt ook voor informatie op maat, zoals de dr. Bart app die moet geven aan mensen met artrose. De Nijmeegse instelling wil nu de effectiviteit van de app onderzoeken.

Voor mensen met artrose is niet altijd duidelijk welke behandelingen mogelijk zijn, en wat zij zelf kunnen doen om klachten te verminderen. De afdeling Research van de Sint Maartenskliniek ontwikkelde de ‘dr. Bart app’ om deze groep handvatten te bieden om met hun klachten om te gaan. De app bevat adviezen, oefeningen en informatie, en het onderzoek moet uitwijzen of dit via een app goed kan worden overgebracht. Daarom zijn de onderzoekers van de Sint Maartenskliniek op zoek naar deelnemers die de app willen testen.

Persoonlijke doelen stellen

De dr. Bart app kan worden gebruikt op een mobiele telefoon (smartphone) of tablet voor functies zoals:
  • Een persoonlijk profiel samenstellen.
  • Doelen stellen naar een gezondere leefstijl en om te leren gaan met uw klachten.
  • Informatie, oefeningen en tips vinden over artrose.
De onderzoekers willen praktijkervaringen gebruiken om de effectiviteit van de app te meten en te verbeteren. De doelgroep bestaat uit mensen met artrose die belangstelling hebben om de meerwaarde van de dr. Bart app in de artrosezorg te onderzoeken. De helft van de groep kan de app direct gebruiken, de (tweede) groep na een half jaar. Vooralsnog gaat het om mensen van 50 jaar en ouder.

Informatie op maat

De Sint Maartenskliniek bouwt al langer aan informatievoorziening op maat via kanalen zoals een app. Zo biedt de kliniek jongeren die vanwege  scoliose (vergroeiing van de rug) een bracebehandeling bij Kinderkliniek krijgen informatie via de orthopedie app om hen beter in staat te stellen zich voor te bereiden/informeren over hun behandeling.