Maartenskliniek zet VR-technologie in voor postoperatieve pijnbestrijding

17 april 2018
Postoperatieve-pijn-VR
Zorgtransitie
Nieuws
Als patiënten na de operatie pijn hebben, is soms enige tijd nodig voor de medicatie zijn maximale werking heeft. Om die tijd te helpen overbruggen, worden de VR-brillen ingezet die patiënten direct afleiden van de pijnklachten. Een verpleegkundige van de Acute Pijn Service bezoekt de patiënt na de operatie op de verpleegafdeling. De verpleegkundige geeft een korte uitleg en helpt de patiënt met het opzetten en bedienen van de VR-bril. De patiënt kiest dan uit een reeks virtuele ervaringen die elk ongeveer 15 minuten duren en die passen bij persoonlijke interesses, zoals het bezoeken van een wereldstad, zwemmen met dolfijnen of een spelletje.

Duidelijke afleiding via VR-bril

Bijna alle patiënten in het proefproject gaven aan duidelijk afleiding te ervaren dankzij de VR-bril. Ze vonden het een prachtige ervaring en een veelgehoorde reactie was dat de filmpjes nog wel wat langer mochten duren. Sommige patiënten vonden de VR-bril nog wat zwaar op het hoofd, vooral voor patiënten met nekklachten zou nog een lichtere variant gezocht kunnen worden. Het leren gebruiken van de bril ging vaak bijna vanzelf. De betrokken pijnbehandelaars stellen erg tevreden te zijn over de proef met de VR-brillen bij postoperatieve pijnbestrijding en ze gaan er mee door. De komende periode wordt bekeken hoe de VR-brillen nog breder ingezet kunnen worden bij pijnbestrijding en misschien ook daarbuiten, denk bijvoorbeeld aan mensen die te maken hebben met angst voor een behandeling.Het VR proefproject van de Maartenskliniek is ondersteund door biofarmaceutisch bedrijf AbbVie, als onderdeel van het partnerschap tussen beide organisaties.

Ontwikkelen VR-toepassingen revalidatiezorg

De Sint Maartenskliniek zet al langer in op VR als technologie om patiënten te ondersteunen. Het aantal Virtual Reality (VR) toepassingen groeit snel, maar binnen met name de revalidatiezorg staat VR nog in de kinderschoenen. Reden voor de kliniek om sinds kort een Europees consortium te leiden dat met een Interreg-subsidie van 2,4 miljoen euro aan de slag gaat om VR-toepassingen te ontwikkelen voor gebruik in revalidatietrajecten. Het consortium heeft zelf nog eens vier miljoen euro bij elkaar gebracht. De kliniek wil tijdens de landelijke Dutch Hacking Health hackathon een eigen hackathon organiseren, specifiek gericht op de ontwikkeling van VR-toepassingen op het gebied van houding- en bewegingstherapie. Tijdens de VR4REHAB Hackathon 2018 worden deze groepen samengebracht. Gedurende het weekeinde van 20-21-22 april 2018 kunnen diverse teams hun ideeën uitwerken met thema's zoals pijnmanagement, maar ook vergroten van betrokkenheid en therapietrouw, of trainen en verbeteren van loopbeweging.