Maastricht UMC+ lanceert platform Hoestie voor kankerpatiënten

1 juni 2018
browser-mockup-page-2
Databeschikbaarheid
Nieuws

Het MaastrichtUMC+ heeft communicatieplatform Hoestie op 28 mei officieel gelanceerd. Hoestie.nu is een idee van ervaringsdeskundige Anna-Eva Tulkens, die het concept verder ontwikkelde in samenwerking met het Oncologiecentrum van het Maastricht UMC+. Hoestie.nu is een sociale website opgezet voor kankerpatiënten om familie, vrienden en kennissen te informeren over hun ziektetraject.

In maart 2017 won Hoestie.nu de Roche Oncology Award. Mede met behulp van het prijzengeld van 50.000 euro is het platform doorontwikkeld en nu dus officieel gelanceerd. uitgangspunt van het platform is dat bij de diagnose kanker de communicatie tussen patiënt en sociale omgeving vaak onder druk komt te staan. De patiënt voelt zich verantwoordelijk om iedereen te informeren, maar heeft niet altijd de energie om keer op keer hetzelfde verhaal te vertellen. Tegelijkertijd reageren familie en vrienden soms krampachtig of durven helemaal geen contact op te nemen. Daarom kreeg ervaringsdeskundige Anna-Eva Tulkens het idee om een website te ontwikkelen die zulke communicatiedrempels verlaagt en zo het psychosociale welzijn verbetert van zowel patiënten als hun naasten.

Communiceren over aspecten ziektetraject

Op www.hoestie.nu kunnen patiënten gratis een eigen, besloten website aanmaken waarop hij of zij met uitgenodigde naasten kan communiceren over verschillende aspecten van het ziektetraject. Zo is er een kalender waarop belangrijke momenten kunnen worden bijgehouden, zoals behandelingen en controles. Verder kan de patiënt aangeven of, en zo ja hoe, hij of zij op dat moment contact wil met de omgeving. Ook is er ruimte voor persoonlijke updates, waarvan de patiënt de zichtbaarheid kan beperken tot bepaalde groepen van naasten. Het doel is om gelijkwaardigheid te stimuleren: doordat de omgeving op de hoogte is, kan een écht gesprek ook weer eens over de ander gaan.

Landelijke ambitie met Hoestie.nu

Anna-Eva is als gevolg van haar ziekte komen te overlijden, laat het Maastricht UMC+ weten. Haar partner Bram Verhees was op 28 mei in het Oncologiecentrum om de officiële lancering te verrichten en het concept van Anna-Eva verder uit te dragen. Tulkens had het streven om het platform uiteindelijk nationaal aan te bieden. Meer weten over zinnige zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.