Search
Close this search box.
Search

Maastricht UMC+ organiseert vierde editie Dutch Hacking Health

Van vrijdag 12 tot en met zondag 14 april organiseert het Maastricht UMC+ de vierde editie van de Dutch Hacking Health. Het doel hiervan is om samen met onder andere programmeurs, ontwerpers, ondernemers, zorgprofessionals en patiënten innovatieve oplossingen bedenken voor het verbeteren van de gezondheidszorg. Ook in verschillende andere steden in Nederland vinden zogeheten 'zorghackatons' plaats.

Behalve in Maastricht worden in Nijmegen, Utrecht, Amsterdam en Rotterdam een weekend lang innovatieve oplossingen bedacht op het gebied van zorg en gezondheid. Elke stad organiseert een eigen programma, waarbij een podium wordt geboden voor het pitchen van ideeën of het aankaarten van problemen in de gezondheidszorg.

Vervolgens gaan de deelnemers in teams, bestaande uit zorgverleners, patiënten, programmeurs, ontwerpers en ondernemers in tweeëneenhalve dag een oplossing of zorginnovatie bedenken en uitwerken tot een prototype. Aan het einde van het weekend presenteren de teams het resultaat en worden de winnaars door een multidisciplinaire en deskundige jury gekozen.

Innovaties Hacking health

De Maastrichtse editie van de Dutch Hacking Health heeft al verschillende innovaties voortgebracht. Zo werd tijdens de eerste jaargang de Fit+-app bedacht. Een slimme toepassing die patiënten ondersteunt om zich fysiek, sociaal en mentaal voor te bereiden op een ziekenhuisopname.

Tijdens een andere editie bedacht het team van HemiGlass een bril die het gezichtsveld teruggeeft aan mensen die na een beroerte gedeeltelijk visueel beperkt zijn (een aandoening die homonieme hemianopsie wordt genoemd). Alle winnaars worden ondersteund om hun idee te laten uitgroeien tot een volwaardige en waardevolle zorginnovatie.

Het format ‘Hacking Health’ bestaat sinds 2012 en is ontstaan in Canada. Onder die naam worden wereldwijd evenementen voor de gezondheidszorg georganiseerd waarin in korte tijd innovatieve oplossingen worden bedacht voor gezondheidsproblemen.

Editie 2018

Tijdens Hacking Health Utrecht vorig jaar waren 200 zorgprofessionals, ICT’ers, ontwerpers, ondernemers, studenten en patiënten actief. 25 teams werkten toen aan oplossingen op basis van het thema ‘patient in the lead’. Het ging dan ook meestal om patiëntgerichte verbeterideeën. Van goedkopere dure medicijnen (dankzij blockchain) tot een moedervlekscanner (‘check je vlek’). Van een virtuele 3D-kennismaking met het ziekenhuis (ter geruststelling) tot een EPD dat het werken over de muren van divisies mogelijk maakt (één afspraakbrief voor patiënten).

De jury van Hacking Health Utrecht bestond in 2018 uit Mirjam van Velthuizen (CFO UMC Utrecht), Erik Kaufman (CFO FocusCura), Philip J. Idenburg (CEO BeBright), Niek van den Adel (patiënt) en Carlo Gaillard (hoogleraar en medisch manager en voorzitter van de divisie interne geneeskunde en dermatologie van het UMC Utrecht).

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?