Search
Close this search box.
Search

Mark Zuckerberg ‘gezondheidszorg kan profiteren van kunstmatige intelligentie’

Een van de belangrijkste voordelen van het steeds bredere gebruik van apps en van de informatie die via apps verkregen kan worden, ligt op het terrein van de gezondheidszorg. Dat stelt Mark Zuckerberg, CEO van Facebook.

Bijna elk aspect van menselijke activiteit heeft inmiddels wel een app die zich er mee bezig houdt, of het nou gaat om het aantal stappen dat iemand op een dag zet, de hartslag gedurende diverse activiteiten of het soort hoest waar iemand last van heeft.

De combinatie van kunstmatige intelligentie ofwel A.I  (Artificial Intelligence  zoals het global word genoemd) en big data lijkt de volgende stap te zin in de ontwikkeling van het app-ecosysteem. Tegen 2020 zal de helft van alle apps A.I-achtige functionaliteiten bezitten, die het mogelijk maakt om via apps gekregen data niet alleen te analyseren, maar ook om er lering uit te trekken en zo bijvoorbeeld advies te geven op het gebied van gezondheid.

Technologieconcerns zoals Facebook , Alphabet’s Google , Apple, Microsoft, IBM en Amazon houden zich er al mee bezig. Zuckerberg stelde tijdens een speech in april dat er een enorme potentie ligt in het mondiaal verbinden van mensen en apps via het internet en via cloud computing.

Betere, eerdere diagnoses via AI in apps

Betere en eerdere diagnoses stellen lijkt daarbij volgens Zuckerberg de grootste stap vooruit te zijn. Medici kunnen overal ter wereld ondersteund worden in het stellen van diagnoses, wat zowel in ontwikkelde als in opkomende markten de gezondheidzorg sterk kan verbeteren.

Volgens Forbes is een app onder de naam DermaCompare een goed voorbeeld van een app dia via de camera van een smartphone snel kan bepalen of er bij iemand mogelijk sprake is van huidkanker. De app is van een Israëlisch bedrijf – Emerald Medical Applications (MRLA – en de app zelf is al geregistreerd voor gebruik via de FDA. De app gebruikt speciaal ontwikkelde algoritmes die leren betere diagnoses te stellen op basis van eerdere waarnemingen.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?