Martini Ziekenhuis neemt geavanceerde MRI-scanner in gebruik

17 september 2019
3T-MRI-scanner-Philips
Innovatie
Nieuws

Het Martini Ziekenhuis heeft sinds kort de beschikking over een nieuwe nieuwe MRI-scanner die is voorzien van de nieuwste software. Met het apparaat is het mogelijk om zeer gedetailleerde beelden van het menselijk lichaam te maken. Dat helpt de arts om beter en sneller de juiste diagnose te kunnen stellen.

De nieuwe MRI- scanner is een 3T MRI-scanner. De T staat voor Tesla, de eenheid waarin de sterkte van de magneet wordt uitgedrukt. De nieuwe MRI-scanner leent zich met name voor gedetailleerd onderzoek van de hersenen en ruggenmerg, de wervelkolom, skelet en gewrichten, borsten en lever. Maar ook steeds meer voor andere organen in de buik, de prostaat, het hart en voor bredere oncologische doeleinden. 

Het Martini Ziekenhuis ontvang jaarlijks bijna 200.000 patiënten op de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren verder groeit. “We kiezen dan ook heel bewust voor deze uitbreiding. Na installatie en testen is de MRI-scanner vanaf medio oktober 2019 in gebruik”, zegt bestuursvoorzitter Hans Feenstra.

Naast de nieuwe MRI-scanner krijgt het Martini Ziekenhuis komende maand ook een nieuwe CT-scanner. Ook dit apparaat is medio oktober 2019 operationeel. Met de komst van de nieuwe CT – en MRI-scanner beschikt het Martini Ziekenhuis over drie exemplaren van elk apparaat.


Het zes ton wegende apparaat werd met behulp van een hijskraan via een gat in de gevel op zijn plek gezet. 

‘MRI-technologie zeer veelzijdig’

MRI-technologie is enorm veelzijdig en biedt nog veel mogelijkheden om meer te ontdekken over de werking van het menselijk brein. Wel kan het proces van uitvinding tot toepassing wel wat sneller, zo betoogde Thijs van Osch in mei van dit jaar tijdens zijn oratie als hoogleraar Radiologie (in het bijzonder Experimentele Cerebrovasculaire Beeldvorming).

Van Osch stelde dat het een mooie tijd is om als fysicus aan MRI-technieken te werken. De komst van MRI-scanners met een sterker magneetveld, nieuwe scan-technieken en kunstmatige intelligence (AI) bieden volgens hem een groeiend scala aan mogelijkheden om de werking van het brein vast te leggen en van die gegevens te leren.