Search
Close this search box.
Search

Martini ziekenhuis zet videoconsult in bij diabetespatiënt

Het Groningse Martini Ziekenhuis heeft positieve ervaringen opgedaan met een pilot op het gebied van videoconsulten. Afgelopen oktober namen diabetesconsulenten Ellen Wessels en Ina van der Leest voor het eerst een videoconsult in gebruik. Het Martini ziekenhuis is de afgelopen jaren op het gebied van digitalisering onder meer al gaan werken met digitale consulten tussen huisartsen en specialisten, en monitoring op afstand voor patiënten met COPD en hartfalen.

Dat juist de diabetesconsulenten mogen aftrappen, is volgens het Groningse ziekenhuis geen toeval. Een videoconsult is vooral bedoeld voor chronische patiënten die regelmatig voor controle naar het ziekenhuis moeten. “Die afspraken zijn tijdrovend voor specialisten en vaak belastend voor veel patiënten,” vertelt Van der Leest. “Met de introductie van videobellen bieden we extra service.”

Toepassing zeer gebruiksvriendelijk

Videoconsulten zijn geschikt voor patiënten van alle leeftijden, stelt het Martini ziekenhuis. Een laptop maar ook een smartphone is afdoende. Volgens de diabetesconsulenten is de applicatie namelijk zeer gebruiksvriendelijk. “Wie kan Skypen, kan hier ook mee uit de voeten.” Voorafgaand aan het videoconsult moeten de bloedsuikerwaarden door de patiënt thuis gemeten en digitaal doorgestuurd worden.

Of een patiënt in aanmerking komt voor een videoconsult, hangt wel af van zijn of haar gezondheid. Wessels hierover: “De bloedsuikerwaarden, die de patiënt vooraf digitaal doorstuurt, bespreken we tijdens het videoconsult. Voor een uitgebreidere beoordeling of als lichamelijk onderzoek nodig is, volgt een afspraak op de poli.” Een videoconsult geeft volgens haar veel meer informatie dan een mailtje of telefonisch overleg. “Als je patiënten in de ogen kijkt, krijg je een completer beeld van hun gezondheid.”

Tegelijkertijd met deze nieuwe service stellen de diabetesconsulenten hun werkwijze bij. Op basis van de bloed- en glucosewaarden van de patiënt formuleren zij hun bevindingen. Die bespreken ze tijdens het videoconsult met de patiënt. “Daarna maken we samen een behandelplan op maat. Onze focus ligt op shared decision making en het stimuleren van zelfmanagement.”

Breder inzetten videoconsult onderzocht

Hoewel de eerste ervaringen positief zijn, is het volgens de consulenten nog te vroeg om te stellen of videoconsult breder wordt ingezet. Dat wordt komend jaar onderzocht. “Deze pilot is innovatief, dit is echt pionieren.”

In de voorgaande jaren heeft het Groningse ziekenhuis ook pilots opgezet voor digitale toepassingen zoals zorg op afstand (monitoring, beeldbellen) voor patiënten met COPD en hartfalen. daarnaast is na een proef van een jaar videoconsulten tussen huisartsen en specialisten van het ziekenhuis officieel ingevoerd.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?