Search
Close this search box.
Search

Maya VR wil eenzaamheid ouderen bestrijden

De Rotterdamse start-up Maya VR heeft een oplossing ontwikkeld om eenzaamheid bij ouderen met behulp van virtual reality terug te dringen. Momenteel is het bedrijf vooral actief in Rotterdam, maar door de snelle groei staat uitbreiding in de Randstad op de planning.

Maya VR is opgericht door Jan Schipper, die momenteel psychologie studeert aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij ontwikkelde zijn VR-oplossing vanuit het idee dat eenzaamheid onder ouderen kan worden bestreden met het aanbieden van de juiste content in de eigen, vertrouwde omgeving. Zijn oplossing was afgelopen zomer winnaar in de finale van de Study Club Pitch.

Met een team van studenten biedt Schipper VR-sessies aan zorginstellingen. Tijdens deze sessies krijgen ouderen onder begeleiding van de studenten de beschikking over een Oculus VR-bril. Hierop worden vervolgens ‘dagtripjes’ afgespeeld zoals bijvoorbeeld een citytrip in het buitenland of een bezoek aan een museum. Ook worden thema’s aangeboden rond de feestdagen.

‘Verbindend element’

De oplossing van Maya VR maakt gebruik van VRsync, een synchronistatieprogramma waarmee je filmpjes op hetzelfde moment op verschillende brillen kunt laten afspelen. In praktijk zoeken ouderen tijdens en na het afspelen van de filmpjes de verbinding met elkaar en hun zorgverleners op, ziet Schipper.

“Naast entertainment doet onze oplossing dienst als verbindend element tussen mensen en generaties. Wij halen ouderen uit hun stoel en brengen ze naar openbare ruimtes. Deze doelgroep kan toch vaak omwille van financiën of lichamelijke beperkingen niet uit huis. Via VR kunnen wij ze toch deze beleving bieden.”

VR bij Humanitas

Eén van de zorginstellingen die gebruik maakt van de oplossing van Maya VR is Humanitas. Op de Dag van de Ouderen maakten ouderen in de Rotterdamse wijk Feijenoord kennis met virtual reality. Humanitas nam de VR-sessies bovendien op in de programma’s van de Plusclubs. Dat zijn wekelijkse ontmoetingsmomenten voor mensen die behoefte hebben aan gezelligheid en invulling van hun dag.

Schipper: “De combinatie van VR en enthousiaste medewerkers is een efficiënt middel om ouderen te laten deelnemen aan de maatschappij. Want als mensen moeilijker naar de maatschappij kunnen, dan brengen wij de maatschappij naar de ouderen. Na Rotterdam en Amsterdam wil ik de overige randstad aandoen, om zo zoveel mogelijk ouderen te voorzien van deze beleving. Op het gebied van ouderenzorg is de toekomst nu.”

Maya VR is een jonge onderneming die het probleem van eenzaamheid onder ouderen via virtual reality wil aanpakken. In speciale VR-sessies kunnen ouderen vanuit hun stoel deelnemen aan dagbestedingen zoals een bezoek aan een museum. Maya VR komt uit de koker van student psychologie aan de Erasmus Universiteit Jan Schipper.
maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
dispenser
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
diabetestools
Digitale diabetestools bieden te weinig klinische voordelen
Volg jij ons al?