Search
Close this search box.
Search

Medicatiesysteem MedEye breidt uit naar VK, België

Mint Solutions breidt met behulp van een aantal partners en een subsidie van de Europese Unie zijn MedEye-activiteiten uit in het Verenigd Koninkrijk. Verder zal in België het effect van het medicatieveiligheidssysteem MedEye in de langdurige zorg gemeten worden. Dat heeft het IJslands-Nederlandse bedrijf onlangs laten weten. Het gaat om een totale projectinvestering van drie miljoen euro.

In het Verenigd Koninkrijk zal het ziekenhuis Newcastle Upon Tyne Hospitals Foundation Trust dienen als een onderzoekscentrum en hierbij nauw samenwerken met een onderzoeksteam van de Universiteit van Durham om de impact van MedEye te meten. In de langdurige zorg in België zal Pharmaforce de impact van MedEye meten in instellingen waar het farmaceutische dienstverlening aanbiedt. De resultaten worden gepubliceerd en gedeeld met de zorggemeenschap door de European Hospital and Healthcare Federation (HOPE).

MedEye in het VK

Steeds meer ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk maken gebruik een Elektronisch Voorschrijf Systeem (EVS) met ToeDieningRegistratie (TDR) software. Met de inzet van de NHS (National Health Service) om de kwaliteit te verbeteren, is het uitbreiden naar medicatiemanagementsoftware aan het bed een natuurlijke volgende stap.

Neil Watson, als Newcastle Medisch-directeur verantwoordelijk voor de apotheek, zegt over de samenwerking: "Bij ons ziekenhuis is de veiligheid van de patiënt onze hoogste prioriteit. MedEye heeft de potentie om de cirkel te sluiten en te zorgen dat de patiënt in één keer de juiste medicijnen in de juiste dosis op het juiste moment krijgt.” Dr. Sarah Slight, Lector and Associate Professor in Pharmacy Practice van de Universiteit van Durham, voegt hier aan toe dat er ondanks vooruitgang van automatisering in de zorg uitdagingen blijven. Gehoopt wordt dat met toepassingen zoals MedEye dergelijke uitdagingen aangepakt kunnen worden.

MedEye in België

Ouderen blijven steeds langer thuis en daardoor neemt de complexiteit van de behandeling van patiënten in de langdurige zorg steeds meer toe. Het is een uitdaging voor instellingen in de langdurige zorg in België om kosten te handhaven en blijvend kwalitatief goede zorg te kunnen leveren. MedEye kan een belangrijke rol spelen bij het standaardiseren van processen in zorginstellingen, het verbeteren van de medicatieveiligheid en het verminderen van de schade die ontstaat door verkeerde medicatie, verwacht Pascal Garel, Chief Executive van HOPE.

"Patiënten in de langdurige zorg zijn kwetsbaar voor de gevolgen van medicatiefouten. MedEye biedt volledige ondersteuning voor de behandeling van de bewoners, als aanvulling op het werk dat we al doen in de apotheek", zegt Wim Naessens, Apotheek automatisering en Patiënt Integratie Leider bij PharmaForce.

Over MedEye
Mint Solutions is medische start-up die is opgericht om medicatieveiligheid in ziekenhuizen en zorginstellingen te verbeteren. Gemiddeld zou 1 op de 5 medicatietoedieningen niet goed gaan. MedEye, het belangrijkste product van Mint Solutions, zorgt ervoor dat patiënten de juiste medicatie krijgen, in de juiste dosering en op het juiste moment. MedEye biedt verpleegkundigen een oplossing waarmee ze alle soorten medicijnen kunnen controleren – pillen/capsules, spuiten maar ook VTGM medicatie en GDS. De toedieningsregistratie wordt vervolgens automatisch geregistreerd in het EPD van de patiënt.

In Nederland wordt de MedEye sinds 2016 gebruikt op een aantal afdelingen van het Deventer Ziekenhuis. Ook het Antonius Ziekenhuis in Sneek zet het apparaat in. Mint Solutions haalde in augustus 2016 al 5 miljoen euro op bij bestaande en nieuwe investeerders. De kapitaalinjectie zou worden gebruikt voor de verdere uitrol van het MedEye-systeem in andere landen en markten.
 

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?