Search
Close this search box.
Search

Medicijnen voor kinderen uit de 3D-printer

Het LUMC heeft de afgelopen maanden onderzocht of het mogelijk is om medicijnen voor kinderen te personaliseren door gebruik te maken van een 3D-printer. De conclusie is dat dit, hoe futuristisch het ook klinkt een bruikbare oplossing is om medicijnen op maat te kunnen maken voor kinderen.

Standaard medicijnen zijn vaak niet echt geschikt voor (jonge) kinderen. De dosering is meestal onjuist, de pillen zijn te groot of de drankjes smaken vies. Bovendien verkiezen jonge kinderen pillen doorgaans boven een drinkbaar medicijn. Het onderzoek van het LUMC toonde aan dat het mogelijk is om kleine, dosis-aangepaste tabletten te produceren voor kinderen vanaf 1 jaar.

3D-geprinte medicijnen op maat

Een 3D-printer is prima geschikt voor het maken van die kleine tabletten. Daarnaast is het mogelijk om de dosis van de medicatie in de geprinte pillen op individuele patiënten af te stemmen. Dat verkleind de kans op bijwerkingen en verminderde werkzaamheid.

Op dit moment onderzoekt het LUMC het effect van kleine tabletten op een aantal proefpersonen. Daarom zal het nog even duren voordat jonge kinderen dergelijke, geprinte, tabletten voorgeschreven zullen krijgen. Verder is ook de ontwikkeling van de 3D-printer nog in volle gang. Die met in de nabije toekomst sneller werken en meer verschillende stoffen en vormen kunnen gaan uitprinten.

Studenten Farmacie en Klinische Technologie worden door het LUMC al onderwezen in de mogelijkheden om 3D-printers in te zetten bij de ontwikkeling van medicatie. Daarvoor hebben deze studenten tijdens hun onderzoeksfase onder andere aan het 3D-printer project gewerkt.

Meer 3D toepassingen in de zorg

Het printen van medicijnen is zeker niet de eerste toepassing binnen de zorg waarbij de technologie van 3D-printers gebruikt wordt. Eerder zagen we al een project voor het 3D-printen van oor- en neusprothesen die perfect moeten aansluiten op gezichtskenmerken zoals vorm, soepel- of stijfheid, en huidskleur. Een technologie die ook al toegepast wordt in de praktijk.

In 2017 werden in de VS de eerste proeven uitgevoerd waarbij levensechte kunstmatige 3D modellen van organen geprint werden. Inmiddels zijn er al mensen die met een 3D-geprinte kunstheup rondlopen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?