MedicPlanner na pilot in ASz klaar voor bredere uitrol

21 mei 2019
heart blood pressure monitor used in a hospital room
Apps
Nieuws

Het ASz (Dordrecht) hield in december 2018 een proef met de bemiddelingsapp voor zorgprofessionals. Het doel van de pilot was om uit te vinden of het nieuwe zoek- en vindplatform kon helpen problemen als gevolg van groeiende personeelstekorten in de zorgsector tegen te gaan. De app is getest op de Spoedeisende Hulp (SEH) en de Intensive Care (IC). Deze afdelingen kampen volgens het ASZ bij uitstek (net als in alle Nederlandse ziekenhuizen) met tekorten aan gespecialiseerde verpleegkundigen en artsen.

App moet inroosteren vereenvoudigen

Personeel inroosteren op zorgafdelingen is al complex. Dit wordt erger naarmate medewerkers in bepaalde functies erg schaars zijn. Vaak krijgen eigen medewerkers de vraag voorgelegd of ze extra diensten kunnen en willen werken. Als de roosters dan nog steeds niet compleet zijn, worden ZZP’ers en uitzendkrachten benaderd. Dat moet vaak al weken van tevoren worden gedaan. De app moet dat proces sterk vereenvoudigen.

Intensivist (medisch specialist IC-zorg) Michael Frank werkte het idee van MedicPlanner uit samen met de bevriende (voormalige en niet praktiserende) chirurg Hans Flu: een app die net zo intuïtief werkt als Tinder of Uber, zodat bijvoorbeeld verpleegkundigen alleen maar hoeven te ‘swipen’ voor (extra) diensten, en ziekenhuizen die diensten alleen maar hoeven uit te zetten in de app. MedicPlanner werd vervolgens in nauwe samenwerking tussen Flu en het ASz verder ontwikkeld.

Privacy, security centraal

MedicPlanner bevat gegevens over zorgprofessionals die binnen de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) vallen in de categorie ‘bijzondere persoonsgegevens’. Daarom krijgen de profielen en gegevens van de professionals die zijn opgenomen in de app, de grootst mogelijke aandacht vanuit het oogpunt van privacy en security. Flu hierover: "Direct vanaf de start zijn externe specialisten van het Digital Health Compliance (DHC) team van Deloitte ingezet voor privacy-by-design en security-by-design begeleiding tijdens het ontwikkelproces."

De volgende stap na de pilot is volgens Flue een intensievere regionale samenwerking om het toenemend tekort aan verpleegkundigen op te vangen. "Dat vraagt om meer actie dan alleen de spreekwoordelijke druk op de knop. Ook het proces moet worden veranderd – wat altijd lastig is. Daarom hebben we inmiddels contact opgenomen met verenigingen van IC-afdelingen van ziekenhuizen in de omgeving."

Aansluiten meer ziekenhuizen

Het streven is dat een aantal andere ziekenhuizen zich de komende jaren bij MedicPlanner aansluit. Dan kunnen ze, behalve van hun eigen professionals en ZZP’ers, ook gebruik maken van elkaars verpleegkundigen.