Search
Close this search box.
Search

MedMij kan als stichting deelname aan afsprakenstelsel reguleren

MedMij is voortaan behalve een programma en een raamwerk ook een stichting. De reden voor het oprichten van een stichting is dat het programma in een volgende fase terecht is gekomen. Vanaf juli wordt het MedMij-stelsel van standaarden en afspraken in de praktijk gebracht. Deze volgende fase maakt het nodig om van MedMij een juridische entiteit te maken die bijvoorbeeld overeenkomsten kan sluiten met ICT-leveranciers.

De afgelopen paar jaar stonden bij MedMij vooral in het teken van ontwikkeling van standaarden en afspraken en het consulteren ervan bij de stakeholders. Een aantal elementen van het totaal aan patiënt-, medische en zorggegevens zal vanaf juli daadwerkelijk al ontsloten worden: medicatiegegevens, huisartsendossier, zelfmeetgegevens, e-afspraak, basisgegevensset zorg (zoals labuitslagen) van ziekenhuizen. Verder wordt er momenteel gewerkt aan een standaard indicatiebesluit langdurige zorg.

Vanaf 2019 moeten burgers daadwerkelijk PGO’s kunnen gebruiken met een MedMij-keurmerk die kunnen koppelen met informatiesystemen waar hun medische en persoonsgegevens in zitten. Voorafgaand hieraan moeten de ICT-leveranciers van dergelijke systemen de platforms aanpassen aan de standaarden van MedMij. De stichting zal hiervoor overeenkomsten sluiten met ICT-leveranciers die deelnemer worden aan het Afsprakenstelsel.

Nieuwe fase voor MedMij

MedMij komt naar zo eigen zeggen in een nieuwe fase waarin het MedMij Afsprakenstelsel gebruikt zal worden in de praktijk. Door toe te treden tot het stelsel, tonen deelnemers aan dat zij zich aan de afspraken houden en met andere deelnemers op de MedMij-manier gegevens uit kunnen wisselen.

Voor het vertrouwen in het stelsel is een zelfverklaring van een deelnemer over het voldoen aan de afspraken alleen echter niet voldoende. Het is noodzakelijk dat partijen een deelnemersovereenkomst tekenen! Zo kan MedMij een partij houden aan de afspraken. Het programma MedMij was geen juridische entiteit en kon daarom geen deelnemersovereenkomsten aangaan met partijen. Daarom is nu de Stichting in het leven geroepen.

Stichting kan deelname reguleren

Stichting MedMij kan nu onafhankelijk en vanuit het perspectief van MedMij een afweging maken of een deelnemer mag toetreden, deelnemersovereenkomsten afsluiten én zonder overige belangen optreden als een deelnemer zich niet aan de afspraken houdt. Daarnaast zal de stichting de strategische koers van het stelsel vormgeven.

Het bestuur van de stichting bestaat uit drie tot vijf onafhankelijke bestuurders met daarnaast een eigenaarsraad (met de eigenaren van het afsprakenstelsel, zoals Patiëntenfederatie Nederland, Stichting MIND en Actiz) en een deelnemersraad (waarin deelnemers aan het stelsel vertegenwoordigd zijn). Omdat het programma de komende tijd nog naast de stichting bestaat, bestaat het bestuur de eerste tijd tijdelijk nog uit één persoon: de programmamanager van het programma MedMij.

Meer weten over MedMij, zinnige zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?