Search
Close this search box.
Search

Meta en UT creëren digitale mensen met AI

Modellering en simulatie zijn voor baanbrekende zorginnovaties extreem belangrijk. Het open platform MyoSuite is daarvan een mooi voorbeeld. Het gaat hier om een samenwerking tussen Meta en Universiteit Twente (onder leiding van Prof.dr.ir. Massimo Sartori). Het nieuwe platform leert ‘digitale mensen’ met AI onder meer hoe ze complexe bewegingen kunnen maken. Massimo Sartori: “Als we erin slagen de uitkomst van robottherapie vooraf te voorspellen, dan kunnen we deze therapie optimaal afstemmen op een patiënt en een echt gepersonaliseerde en rendabele behandeling bieden.”

Onderzoekers verbonden aan Meta’s Artificial Intelligence Research Lab (Facebook) in de V.S. en aan het Neuromechanical Modelling and Engineering Lab van de Universiteit Twente hebben samen het open-source framework MyoSuite ontwikkeld. Myosuite combineert digitale mensen, of beter gezegd geavanceerde musculoskeletale modellen, met de nieuwste AI. Doordat de  zenuw-en spiermodellen fysiologisch precies kloppen en de simulaties de fysieke realiteit exact nabootsen, zijn ook de door AI gestuurde bewegingen en processen uiterst realistisch.

Ekoskeletten

De AI-gestuurde digitale modellen in MyoSuite kunnen leren om complexe bewegingen uit te voeren en om te interacteren met assisterende robots zoals exoskeletten. Deze exoskeletten worden steeds vaker ingezet voor revalidatie maar ook om mensen bij zware werkzaamheden te ondersteunen. Inmiddels zijn er ook steeds lichtere versies op de markt.

Simulaties met digitale mensen helpen zorg innoveren

MyoSuite ondersteunt de co-simulatie van AI gestuurde digitale mensen die fysieke interactie hebben met assisterende robots zoals exoskeletten. Met behulp van het AI-platform kunnen biologische verschijnselen zoals spiervermoeidheid, sarcopenie (een vorm van spieratrofie), peesscheuring en herstel van de peesfunctie gesimuleerd worden. Tevens kunnen assisterende robots optimaal aangestuurd worden tijdens een revalidatieproces.

Open source AI-platform

Het open source AI-platform zorgt dat er niet meer per se langdurige experimenten met menselijke proefpersonen nodig zijn. Zo kunnen ontwikkelingsprocessen en innovaties aanzienlijk versneld kunnen worden. Het onderzoek werd deels gefinancierd door het ICT-10 Project SOPHIA en deels gefinancierd door het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie in het kader van de startsubsidie INTERACTvan de Europese onderzoeksraad.

Mark Zuckerberg, CEO van Meta (FB), is enthousiast over het nieuwe AI-platform van Myosuite en twittert: “Het platform verzorgt realistische musculoskeletale  simulaties. Zo kan er gericht getraind worden op het maken van complexe bewegingen zoals het draaien van een sleutel of het schrijven met een pen. De ontwikkeling biedt mogelijkheden voor innovaties op het gebied van protheses, revalidatie en operatietechnieken.”

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?