Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Mini cyclotron voor betere diagnose bij hartpatiënten

Het Martini Ziekenhuis in Groningen investeert in een innovatieve ontwikkeling voor de diagnostiek bij hartpatiënten. De zogenoemde mini cyclotron wordt de eerste in Europa waarin op kleine schaal radioactieve stoffen voor hartscans gemaakt worden.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Voor de ontwikkeling en bouw van de mini-cyclotron heeft het Martini Ziekenhuis een overeenkomst gesloten met leverancier IBA. Verwacht wordt dat het traject tot en met de ingebruikname in totaal 16 maanden gaat duren. De eerste diagnose bij een patiënt zal naar verwachting medio 2021 uitgevoerd kunnen worden.

De licht radioactieve stof wordt door het ziekenhuis gebruikt in een PET CT-scanner. Dit onderzoek kan zeer nauwkeurig het zuurstoftekort in het hart in beeld brengen. De plekken waar eventuele afwijkingen zitten, kunnen zo preciezer bekeken worden. Dat heeft weer als voordeel dat nog beter te bepalen is wat de beste behandelmethode is.

Betere diagnose bij hartpatiënten

De ontwikkeling van de mini-cyclotron betekent dat het Martini Ziekenhuis straks zelf licht radioactieve stoffen kan maken. Daardoor is het ziekenhuis voor veel onderzoeken niet meer afhankelijk van externe leveranciers.

Behalve het risico dat vertragingen bij het vervoer vanuit een externe leverancier naar het ziekenhuis de licht radioactieve stof onbruikbaar maken, zijn de kosten hiervoor ook hoger. Daarbij komt dat productie in eigen huis minder belastend is voor patiënt en medewerkers. De fysiek korte afstand tussen productie en toepassing zorgt ervoor dat minder radioactieve stoffen aangemaakt en gebruikt hoeven te worden.

Interesse vanuit andere ziekenhuizen

De nieuwe onderzoeksmethode – die binnen het verzorgingsgebied van HartNet over ruim een jaar gebruikt gaat worden – heeft al de interesse gewekt van ziekenhuizen buiten de regio. “Het aantal hartpatiënten in het Noordoosten van Nederland is relatief hoog. Veel van hen komen naar het Martini Ziekenhuis voor onderzoek en behandeling. Met onze partners binnen HartNet werken we intensief samen aan de beste hartzorg in onze regio. De investering in deze nieuwe manier van diagnostiek levert hier een belangrijke bijdrage aan”, aldus Ton Tiebosch, lid van de RvB.

“Met deze nieuwste techniek is een snellere en meer nauwkeurige diagnose mogelijk bij hartpatiënten. Met deze nieuwe techniek brengen we verstoppingen in bloedvaten uiterst precies in beeld. Zo kan de behandelend arts bepalen of een dotterbehandeling zinvol is. En zo ja, op welke precieze locatie deze dotterbehandeling uitgevoerd moet worden voor het beste resultaat”, voegt nucleair geneeskundige Klaas Pieter Koopmans toe.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen