Search
Close this search box.
Search

Monitor verspreiding COVID-19 in verpleeghuizen

Een van de meest indringende punten die de coronacrisis de Nederlandse gezondheidszorg heeft doen inzien is het feit dat het van groot belang is om een betrouwbaar beeld te hebben van de verspreiding van COVID-19 in verpleeghuizen. Daarom is het Nivel, op verzoek van het RIVM, gestart met een monitor voor het verzamelen van gegevens die helpen bij het voorkomen van (verdenking op) COVID-19 in verpleeghuizen. Voor dit project werkt het Nivel nauw samen met ActiZ, Verenzo en leveranciers van EPD-software.

Artsen en andere specialisten in de ouderengeneeskunde kunnen sinds 18 maart gegevens over COVID-19 registreren. Het Nivel gebruikt deze gegevens, uiteraard rekening houdend met de Europese privacy wetgeving en de de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), om de actuele COVID-19 cijfers vast te stellen en aan de monitor toe te voegen.

ActiZ heeft haar leden inmiddels ook al twee maal, media april en medio mei, opgeroepen aan de monitor deel te nemen. Hoe meer verpleeghuizen deelnemen, des te beter inzicht verkregen kan worden in de verspreiding en het beloop van het virus bij bewoners in verpleeghuizen. Het aanleveren van gegevens verloopt één keer per week via ECD-leveranciers.

Actuele informatie COVID-19 in verpleeghuizen

Het kunnen beschikken over actuele en nauwkeurige gegevens met betrekking tot het aantal verpleeghuisbewoners met een verdenking op, of bewezen besmetting met, COVID-19 is van groot belang. Niet alleen voor de verdeling van hulpmiddelen en ziekenhuisbedden, maar ook voor het kunnen bepalen en uitvoeren van een goed regionaal én nationaal (preventie)beleid.

De monitor wordt, zoals gezegd, in opdracht van het RIVM uitgevoerd. Hoewel deelname niet verplicht is, is het van groot belang dat de benodigde actuele informatie over de verspreiding van COVID-19-besmettingen in verpleeghuizen boven water komt. Het onderzoek, dat enkele maanden geleden al gestart is, loopt in principe tot en met 31 december 2020. Mocht het nodig zijn, dan bestaat de mogelijkheid dat de looptijd verlengd wordt.

Leren van data

Het onderzoek vindt plaats binnen het overheidsprogramma ‘Leren van data’. De registratie vindt plaats in de verschillende elektronische patiëntdossiers. Het bij elkaar brengen van deze gegevens gebeurt in het kader van het onlangs gestarte (en door VWS gesubsidieerde) programma ‘Leren van data’. Binnen dit programma werken het Nivel, Verenso en het Universitair Netwerk Ouderenzorg van Amsterdam UMC (UNO-VUmc) nauw samen aan het realiseren van hergebruik van zorggegevens, ten behoeve van kwaliteitsverbetering en kennisontwikkeling voor en door specialisten ouderengeneeskunde.

Verpleeghuizen en andere instellingen voor ouderengeneeskunde die willen deelnemen aan het onderzoek en de monitor kunnen zich aanmelden, ook voor meer informatie, bij het Nivel.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?