MWC 2018: digital health in de schijnwerpers

28 februari 2018
MWC18-health
eHealth
Nieuws

Tijdens het Mobile World Congress, dat momenteel plaatsvindt in Barcelona, is al een suite aan producten, diensten en oplossingen geïntroduceerd dat een link heeft met het Internet of Things (IoT). Zoals in de voorbije jaren merkbaar was, neemt mobile health, ook tijdens deze editie van het jaarlijkse congres een prominente plek binnen IoT.

Ook dit jaar staat het MWC weer bol van de innovaties die aan de basis moeten staan van de volgende fase in de technologische vooruitgang. Net als vorig jaar zijn augmented reality en virtual reality blikvangers en maken mobiele providers zich op voor de uitrol van 5G-netwerken, die zo rond 2020 beschikbaar moeten komen. Vanzelfsprekend spreekt iedereen over het Internet of Things: waar staan we nu en waar gaan we naartoe? Een vraag steeds meer bedrijven en organisaties zich stellen. Ook de gezondheidszorg is daar geen uitzondering op en juist voor die sector is het aanbod van connected producten, diensten en oplossingen de voorbije jaren exponentieel gegroeid. Het is voor de zorgsector dan ook lastig te verhapstukken: waren we net gewend aan de mogelijkheden van mobile health, staat nu het Internet of Things voor de deur met technologieën zoals AR, VR, AI, Big Data Analytics, en robotica. En waren het voorheen kleinere, gespecialiseerde aanbieders van healthcare technology, lijken nu steeds meer technologiegiganten als Alphabet, Apple, Samsung en IBM het speelveld te gaan bepalen.

Het begint nog altijd met connectiviteit

In een rap digitaliserende wereld maakte connectiviteit het verschil tussen wel of geen toegang tot elementaire zaken waaronder gezondheidszorg. Om die reden presenteerde een Expert Group van de Broadband Commission for Sustainable Development, een samenwerkingsverband tussen de ITU en UNESCO, een reeks aanbevelingen voor beleidsmakers, regelgevers en het bedrijfsleven om de breedbandkloof te verkleinen. Hoewel miljard mensen wereldwijd al profiteren van (mobiel) breedband, doen miljarden mensen, met name in ontwikkelingsgebieden, dit nog altijd niet. Juist in die regio’s, met veel afgelegen gebieden en een slecht functionerend zorgsysteem, kunnen breedbandinternetdiensten een hoop leed voorkomen. In de Expert Group zijn leden vertegenwoordigd afkomstig van onder meer Zain Group, America Móvil, Facebook en Microsoft. De Expert Group pleit onder meer voor het delen van infrastructuur en spectrum om de kosten voor en de snelheid tot toegang tot breedbandinternet te verlagen. Alle aanbevelingen staan te lezen in het document “A New Deal: Investing in Our Common Future – Policy Recommendations to Close the Broadband Gap”.

Pad naar 5G

Europa wordt in Barcelona vertegenwoordigd door Vice-President Andrus Ansip (Digital Single Market) van de Europese Commissie (EC) en eurocommissaris Mariya Gabriel. Ansip gaf keynotes genaamd "Delivering 5G for all" en "Supporting transition to 5G" tijdens het MWC-onderdeel Digital Health & Wellness Summit, waarin hij sprak over onder meer de voor- en nadelen van een vrij en open internet. Volgens de EC zal 5G, meer dan smartphones, een enorme impact hebben op sectoren waaronder transport, productie, energie, automotive en gezondheidszorg. Voor gezondheidszorg liggen er volgens Brussel kansen op het gebied van remote monitoring en smart medication. Ondertussen pleitten grote spelers waaronder Vodafone, Telefónica and Telia voor meer spectrum, minder strikte datawetten en een level-playing field voor mobiele providers en OTT-spelers inzake het delen van data en de omgang met overheden. Volgens Vodafone’s chief executive Vittorio Colao biedt de combinatie van 5G en IoT de mogelijkheid tot het smeden van nieuwe allianties tussen operators, overheden, academische instellingen en start-ups van waaruit oplossingen worden ontwikkeld die toegevoegde waarde hebben voor het welzijn van mensen. Daarbij sprak de topman over onder meer connected car, digital health en IoT in het algemeen.

Waar we staan

Ondertussen demonstreerde AT&T enkele toepassingen van klanten die hiervoor gebruik maken van het highly secure 4G-netwerk van de Amerikaanse provider. AT&T biedt  en Global SIM card en een Control Center voor oplossingen zoals die van WaveGuide, ontwikkelaar van een hand-held nuclear magnetic resonance (NMR) platform, en die van swyMed, ontwikkelaar van draagbare telemedicine-oplossingen. En dan is er nog Softbox Systems, dat in samenwerking met AT&T IoT Foundry, onderdeel van AT&T Business Solutions, een smart flask ontwikkelde, een module die onder meer de temperatuur en locatie meet van medicijnen tijdens transport. Netwerkbedrijf Ericsson, altijd prominent aanwezig op het MWC, demonstreert dit jaar samen met Altair Semiconductor en Sony Mobile een concept voor smart diabetes monitoring op basis van LTE-M/Cat-M1. Het gaat om een prototype polsband dat via Bluetooth in verbinding staat met een smart transmitter voor de continue monitoring van glucoselevels. Ericsson zet hiervoor zijn e2e Massive IoT-netwerkoplossing in, ondersteund door Massive IoT RAN SW features en IoT-netwerkproducten waaronder Evolved Packet Core (EPC). Lenovo greep het MWC aan voor de lancering van de Vitality Moto Health Mod (zie foto), een tracker die aan de achterzijde van een smartphone kan worden bevestigd. Het apparaat meet zaken als hartslag, bloeddruk, ademhaling en temperatuur vanaf de wijsvinger en alle informatie komt vervolgens terecht in de health-app van het Chinese bedrijf. Momenteel is het device nog in ontwikkeling en een officiële prijs is nog niet bekend.

5G voor medische toepassingen

Huawei dan, dat kwam met een 5G router die vast breedband kan vervangen. Deze 5G CPE is gebaseerd op 3GPP-standaarden voor 5G. Het gaat om de eerste fase van Release-15, die alleen kan werken doordat er een andere verbinding aanwezig is naar 4G. De 5G-router ondersteunt de 28 GHz en 39 GHz-frequentieband. De maximum doorvoersnelheid is 2 Gbps en de router maakt gebruik van een combinatie van LTE en 5G-connectiviteit. Huawei stelde dat Deutsche Telekom de 5G CPE al inzette bij projecten met klanten voor medische toepassingen zoals VR, bijvoorbeeld verplaatsbare MRI’s die een goede 5G-dekking nodig hebben voor cloudtoepassingen. Softwarebedrijf Citrix onthulde in Barcelona de Workspace Ready Hub, een IoT device dat via ultra thin clients toegang biedt tot virtuele werkomgevingen zonder dat hiervoor een login vanaf de desktop nodig is. Het apparaat werkt via Citrix Casting als een soort Chromecast waarbij een app of een scherm vanaf een Workspace Ready Hub kan worden geprojecteerd op een in-room screen. Citrix benadrukte bij de presentatie dat de oplossing bij uitstek is geschikt voor specifieke omgevingen die snel en veilig toegang tot data nodig hebben, zoals ziekenhuizen.