Nanorobot vecht tegen ziektes

28 juli 2016
Nieuws
Een nieuw gepubliceerde studie vertelt hoe wetenschappers de huidige medische wereld willen transformeren met behulp van minirobots. Selman Sakar (EPFL) en Hen-Wei Huang (ETHZ) hebben samengewerkt om prototypes te creëren die het menselijk lichaam kunnen binnendringen. Het is nog niet op mensen getest, maar beide wetenschappers hopen dat dit zeer binnenkort gaat gebeuren.

Regie in lichaam

De wetenschap hoopt dat deze robots in de nabije toekomst handelingen in het lichaam kunnen verrichten, die voor artsen te microscopisch zijn. De robots zijn ontworpen naar modellen uit de natuur, de bacterie African trypanosomes, de bacterie verantwoordelijk voor de Afrikaanse slaapziekte.

Deze bacterie is gekozen vanwege hun unieke zweepstaartje, dat hen de controle geeft over de bewegingen in het menselijk lichaam. Zodra deze bacterie zijn bestemming heeft bereikt, rolt hij zijn staart om zich heen als bescherming. Die eigenschap kan zeer bruikbaar zijn voor de robots. De robots zullen bovendien de capaciteit krijgen van vorm te veranderen in verschillende temperaturen. Dit maakt ze uiterst bruikbaar bij diverse ziektes. Artsen geloven dat ze de robots kunnen sturen in een menselijk lichaam met behulp van een elektromagnetisch veld.

Wetenschappers hadden zo’n 30 jaar geleden nog niet de microscopen om nanodeeltjes te kunnen zien, maar sindsdien is onderzoek hiernaar enorm gegroeid en zal gezien de snelheid waarmee de technologie ontwikkeld exponentieel  blijven groeien. Met deze innovatie progressie is het volgens de wetenschappers mogelijk dat onze kleine vriendjes ons straks helpen om de meest vreselijke ziektes te genezen danwel te bestrijden.