Nederlanders willen toegang tot, beheer over medische gegevens

27 september 2018
doctor-1228627_960_720
Digitalisering
Nieuws
Volgens de studie, waar in juni ook al uit gepubliceerd is, zou 99 procent van de ondervraagden altijd toegang willen hebben tot zijn eigen medische gegevens. Verder wil 74 procent ook hun partner of directe familie toegang verlenen tot dit vertrouwelijke dossier. Maar de controle over de persoonlijke gegevens gaat wat burgers betreft verder: 95 procent wil kunnen zien wie er bij een zorgverlener in zijn of haar dossier kijkt. Dat deze inzage niet altijd goed gaat, bleek eerder dit jaar in het Haagse Haga Ziekenhuis, toen de privacy van opgenomen realitystar Barbie geschonden werd.

Zelf regie over medische gegevens

“In deze digitale wereld is het volledig terecht dat Nederlanders zelf de regie willen hebben over hun eigen medische gegevens”, stelt Ruud Kluivers, General Manager Liferay Benelux. “Uit het onderzoek van GfK blijkt echter dat de huidige IT-structuur van de zorgsector nog niet klaar is om aan deze vraag te voldoen.” Zorginstellingen werken volgens Kluivers met gemiddeld acht verschillende systemen. Veel van deze huidige systemen zijn niet ontwikkeld voor samenwerking, maar vormen losse silo’s in een gefragmenteerd IT-landschap. “Dit betekent dat het voor patiënten en cliënten op dit moment vaak simpelweg onmogelijk is om het eigen medisch dossier overzichtelijk in één scherm te zien en te beheren.”

Managers: balans privacy en zorg

De studie geeft verder aan dat ruim 80 procent van de zorgmanagers en IT-managers ook vindt dat patiënten precies moeten kunnen bepalen wie er toegang heeft tot welke gegevens. Wel maken zij daarbij de kanttekening dat het recht op privacy nooit ten koste mag gaan van medische zorg. De beste manier om de privacy van de patiënt of cliënt te waarborgen, is om per persoon te kijken wie toegang mag krijgen tot welke gegevens. Op dit moment regelt nog maar 1 op de 3 zorginstellingen de toegang tot medische gegevens op patiëntniveau, maar wettelijk zijn zorgverleners vanaf 2020 verplicht om patiënten en cliënten digitaal inzagerecht te geven in hun medische gegevens. Kluivers: “Dit betekent dat de sector vaart moet maken om systemen met elkaar te laten samenwerken en zo de communicatie en informatie-uitwisseling te verbeteren.”

Fouten door haperende IT-systemen

Uit een eerdere publicatie op basis van het GfK-onderzoek bleek dat slecht samenwerkende IT-systemen zoals EPD’s leiden tot fouten in de zorg voor patiënten en cliënten. Als deze IT-knelpunten niet worden aangepakt, komt de digitalisering van de zorg in gevaar, zo was de dreigende conclusie. Zonder samenwerking en integratie van systemen komt echte digitalisering volgens Liferay niet van de grond. Recent bevestigde onderzoek van de NOS onder zorgpersoneel dat slecht communicerende IT-systemen binnen en tussen zorginstellingen leiden tot extra administratie en fouten. Dit verhoogt de druk op het schaarse personeel en brengt de veiligheid van patiënten in gevaar. Diverse brancheorganisaties riepen op tot samenwerking om IT-leveranciers zoals van EPD's te dwingen tot interoperabiliteit.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!