Search
Close this search box.
Search

Nederlandse Tovertafel gaat Down Under

De Tovertafel is een Nederlandse vinding voor het stimuleren van mensen met dementie. De ontwikkelaar, Active Cues, heeft een overeenkomst gesloten met een Australische distributeur. Binnenkort zal de Tovertafel dus ook aan de andere kant van de wereld ingezet gaan worden.

De onderhandelingen voor deze samenwerking werden in oktober van 2019 gestart. Sjoerd Wennekes van Active Cues bezocht de afgelopen maanden diverse Australische zorgcentra om de Tovertafel en het effect ervan op dementie patiënten te demonstreren.

Tijdens een werkbezoek aan Australië, vorig jaar, liet ook minister-president Rutte zich verleiden en ervoer hij het effect van spelen met de Tovertafel.

Tovertafel naar Australië en Nieuw-Zeeland

De Australische distributeur van de Tovertafel is Leef. Dat lijkt een Nederlandse naam, maar is afgeleid van het woord ‘feel’ (gevoel), maar dan achterstevoren gespeld en uitgesproken. Zij leveren (thuis)zorg middelen en praktische oplossingen die de kwaliteit van leven van ouderen en mensen met een beperking verhogen.

Leef bedient zowel particulieren als zorginstellingen in Australië en Nieuw-Zeeland. Daarvoor heeft het verschillende expertise- en verkoopcentra. Leef is opgericht door professor John Pollaers, een bekendheid op het gebied van ouderenzorg in Australië. Het Leef team zorgt voor

De Tovertafel bestaat uit een aantal (cognitieve) spellen die geprojecteerd worden op een tafel of andere ondergrond zoals de vloer. Deze spellen worden gezamenlijk, via de co-design methode, door cliënten, bewoners en hun familieleden en verzorgende ontwikkeld. Daardoor worden spellen gemaakt die beter aansluiten bij de behoefte van de gebruiker en ook een bewezen positief effect hebben.

Meer dan 3.500 tafels in Europa

In Europa wordt de Tovertafel in ongeveer 10 landen gebruik. In totaal zijn er al meer dan 3.500 geïnstalleerd. In Nederland worden ze onder andere ingezet op de afdeling geriatrie van het VieCuri en de afdelingen Fysiotherapie en Ergotherapie van het Ommelander Ziekenhuis. In 2018 won Active Cues met de Tovertafel de EIT Digital Challenge 2018 in de categorie Digital Wellbeing.

“Prachtig dat we door deze samenwerking nu ook geluksmomenten buiten Europa kunnen realiseren. Het is telkens weer bijzonder om te zien wat spelen met mensen doet. Het brengt een lach op het gezicht, een waardevol contactmoment tussen cliënten of bewoner maar ook met familie en verzorgende. Daar doen we het voor”, aldus mede oprichter Sjoerd Wennekes.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?