Search
Close this search box.
Search

NeLL, Nivel en UU onderzoeken gebruik Kijksluiter bij apotheker

Het National eHealth Living Lab (NeLL), het Nivel en de Universiteit Utrecht (UU) zullen binnenkort starten met wetenschappelijk onderzoek naar de implementatie en het gebruik van Kijksluiter. Dat meldt het NeLL. Het gebruik van Kijksluiter is fors gegroeid sinds januari.

Binnen het onderzoek zal het Nivel zich met name richten op de implementatie in de apotheek. Vanuit NeLL zal op grote schaal worden onderzocht hoe Kijksluiter wordt gebruikt en gewaardeerd door de patiënt en of Kijksluiter begrip en kennis van het geneesmiddel verbetert, en uiteindelijk, op de lange termijn, of Kijksluiter een effect heeft op het (juiste) gebruik van geneesmiddelen.

Ten slotte zal de Universiteit van Utrecht, onderzoeken hoe de inhoud van Kijksluiter nog verder verbeterd kan worden om kennisoverdracht te optimaliseren. Momenteel wordt voor het onderzoeksproject gezocht naar apotheken die hun ervaringen in de praktijk willen delen en mee willen werken aan het verzamelen van data.

‘Beste app voor iedereen’

Kijksluiter is een bibliotheek van circa 5.000 animatievideo’s, waarin op een eenduidige, eenvoudige, begrijpelijke en laagdrempelige manier de belangrijkste informatie uit de bijsluiter van een geneesmiddel wordt uitgelegd. Kijksluiter heeft voor meer dan 95 procent van nieuwe voorgeschreven geneesmiddelen in de eerstelijnszorg een animatie geproduceerd en voor 80 procent van alle in Nederland beschikbare geneesmiddelen.

Kijksluiter ging in 2016 van start en een jaar later was de toepassing winnaar van de ‘Beste app voor iedereen’, een initiatief van NeLL en Stichting Pharos.

https://www.youtube.com/watch?v=22MrDY5HcLo

In 2018 maakte verzekeraar Zilveren Kruis bekend om vanaf 2019 als, naar eigen zeggen eerste zorgverzekeraar, apothekers te gaan ondersteunen bij de inzet van Kijksluiter. “Het is een waardevolle toevoeging aan de voorlichting door de apotheek. Correct medicijngebruik is goed voor onze verzekerden, maar ook voor de hele maatschappij”, aldus Zilveren Kruis.

Abonnementengroei Kijksluiter

Inmiddels loopt de implementatie bij Zilveren Kruis en de verzekeraar toont zich positief over de eerste maanden. “Sinds 1 januari is het aantal abonnementen op Kijksluiter gegroeid van ruim 300 naar 1785. Nog niet alle apothekers zijn volledig aan het distribueren maar het gebruik van de Kijksluiter in het eerste kwartaal is verdubbeld naar een kleine 100.000 per maand”, laat Zilveren Kruis desgevraagd weten aan ICT&Health.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
um_mumc
Soms moet je eerst even uitzoomen om echte stappen te zetten
domotica-ouderen_Midjourney kopie
Cybercrimineel focust zich vaker op zorgleverancier
Big,Data,Ai,Coding,Screen,For,Asian,Future,Health,Care
Zorgtechnologie is voor iedereen
Volg jij ons al?