Search
Close this search box.
Search

Nieuw operatiecomplex met hybride OK in Nij Smellinghe

Onlangs is in het Nij Smellinghe de eerste patiënt geopereerd in het nieuwe, moderne en duurzame, zeven OK's tellende operatiecomplex van het ziekenhuis. Het complex is onder andere voorzien van een zogenoemde hybride operatiekamer die dankzij hypermoderne technologie en gedetailleerde (live) röntgenbeelden bijdraagt aan de kwaliteitsverbetering van operatieve ingrepen.

De realisatie van het nieuwe operatiecomplex is onderdeel van het Lange Termijn Huisvesting Plan van het ziekenhuis voor toegankelijke en toekomstbestendige zorg. Het nieuwe deel van het operatiecomplex is het afgelopen jaar, tussen maart 2020 en maart 2021, gerealiseerd in samenwerking met bouwpartijen Unica en Van Wijnen. Voor de beeldvormende apparatuur van de hybride OK is gekozen voor het Philips Azurion systeem. Met dit systeem kunnen chirurgen dankzij de ondersteuning van live röntgenbeelden, minder invasief, via een kleine incisie, opereren.

“Philips noemt deze technologie image guided therapy ofwel beeldgestuurde chirurgie. De Azurion is één van de meest geavanceerde medische platformen voor beeldgestuurde chirurgie ter wereld dat zich aanpast aan het werkproces van het operatieteam”, aldus Ernst Wodrada, Head of Image Guided Therapy bij Philips Benelux.

Hybride OK voor betere operatiezorg

De nieuwe hybride OK in het operatiecomplex is bij uitstek geschikt voor het opereren van patiënten met een vaataandoening en andere ingrepen die met röntgengeleiding uitgevoerd kunnen worden. Denk an het vastzetten van nekwervels en het behandelen van nierstenen. “De hybride operatiekamer is een aanwinst voor de patiëntenzorg in de regio en voor Nij Smellinghe, zeker omdat dit ziekenhuis ook het Veneus Centrum Noordoost Nederland is en veel vaatpatiënten behandelt”, vertelt vaatchirurg Marald Wikkeling.

Wanneer een afsluiting in een bloedvat behandeld moest worden, werd al langer gebruik gemaakt van röntgenbeelden. Daarvoor waren soms, zeker wanneer van meerdere afsluitingen sprake was, twee ingrepen nodig; een radiologische én een chirurgische. In de hybride OK kunnen die twee ingrepen nu in tegelijkertijd uitgevoerd worden.

“Bloedvaten in bijvoorbeeld de lies zijn moeilijker te bereiken. Daarom was voor het dotteren of stenten daarvan tot voor kort een grotere operatie nodig. Dankzij de haarscherpe röntgenbeelden op de hybride operatiekamer, kunnen we deze ingreep nu ook via een kleine incisie doen”, aldus Wikkeling. Een ander groot voordeel van de hybride OK is dat deze vaak minder belastend is voor de patiënt omdat de operatiewond klein blijft. Hierdoor wordt ook de kans op complicaties flink verkleind en kan de patiënt sneller herstellen.

De hybride OK is bij uitstek geschikt voor ingrepen die met röntgengeleiding uitgevoerd kunnen worden. (Foto: Nij Smellinghe)

Bouwen aan duurzame zorg

Met het vernieuwde operatiecomplex geeft Nij Smellinghe uiting aan haar strategie ‘Samen bouwen aan duurzame zorg’. Hierbij maakt het ziekenhuis gebruik van duurzame en energiebesparende materialen. Denk aan ledverlichting, energiezuinige apparatuur en goede isolatie. Zo is de nieuwe gevel maar liefst 70 procent zuiniger geworden. Waar mogelijk worden materialen ook hergebruikt. Een voorbeeld daarvan zijn de nieuwe kozijnen die vervaardigd zijn uit hardhout van de oude constructie.

“We vinden het belangrijk dat patiënten én medewerkers zich prettig voelen in Nij Smellinghe. Het gebruik van lichte kleuren, aandacht voor ergonomie en het creëren van een ruimtelijk gevoel en veel daglicht draagt daar aan bij. De grote raampartijen binnen het operatiecomplex zijn een uniek voorbeeld daarvan. Dit zorgt voor veel licht, voor dagbeleving bij medewerkers en voor contact met buiten en de natuur. Tegelijkertijd hebben de ramen een isolerende werking. Zo bouwt Nij Smellinghe aan duurzame zorg!”, vertelt Folkert Brouwers, directeur Bedrijf & Gebouwen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?