Search
Close this search box.
Search

Nieuwe ademhalingsanalyse toont aanwezigheid longkanker aan

Door nieuwe technologie voor ademanalyse toe te passen, is het binnenkort mogelijk om al in een vroeg stadium op basis van iemands adem te bepalen of er kenmerken zijn die duiden op longkanker. Het al in een vroeg stadium bepalen of iemand biomarkers in zijn of haar ademhaling heeft die duiden op longkanker, worden de overlevingskansen sterk vergroot. Dat stelt Reuters in een videoreportage.

De mogelijkheid om bepaalde chemische componenten in iemands adem te verbinden aan een medische conditie bestaat al langer, maar deze methodes zijn over het algemeen duur, langzaam en complex in het gebruik. Apparatuur voor analyse heeft soms de omvang van een halve kamer en kan makkelijk tot een miljoen dollar kosten, zo vertelt Billy Boyle van het Britse Owlstone Medical.

Met microchiptechnologie stelt Owlstone de benodigde apparatuur te hebben teruggebracht tot de omvang van een knoop. In deze form factor kunnen zij eenvoudig worden ingebouwd in zogeheten breathalysers. Uiteindelijk kan op deze manier tot 1,5 miljard pond in zorgkosten bespaard worden en tot 100.000 levens gered in de UK alleen al.

Dr Robert Rintoul, die de breathalysers uittest in het Britse Papsworth ziekenhuis, geeft aan dat de analysemethode te vergelijken is met een vingerafdruk. Door te zoeken naar unieke chemische componenten in de adem van een persoon, kan eenvoudig en snel bepaald worden of deze persoon longkanker heeft.

Klinische proeven met tot 3.000 proefpersonen zullen op korte termijn worden uitgevoerd, laat Reuters weten. Bekijk hier de video reportage

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?