Nieuwe AI Coalitie in oktober van start

18 juli 2019
Kunstmatige-intelligentie-4
AI
Nieuws

Het idee voor de vorming van één Nederlandse AI-coalitie komt van een Taskforce AI die is opgezet door VNO-NCW, MKB-Nederland, TNO, de VSNU en het ministerie van EZK en waar partijen als Seedlink, Philips, Ahold Delhaize, IBM en Topteam Dutch Digital Delta in participeren.

Slimmer data delen

De vorming van één nationaal AI kennis- en innovatienetwerk moet alle versnipperde AI-initiatieven en onderzoekscentra gaan verbinden en leiden tot betere samenwerking. Ook moet er ruimte komen voor meer dan 400 extra onderzoekers.

Het nieuwe centrum moet er volgens de initiatiefnemers verder voor zorgen dat men in Nederland bijvoorbeeld slimmer en verantwoorder data gaat delen en gebruiken. Dat zal dan moeten gaan zorgen voor nieuwe  toepassingen in sectoren waar Nederland traditioneel sterk in is, zoals de water-, de zorg- en de agrosector.

De coalitie wil zich inspannen om een Europees topcentrum voor AI-onderzoek naar Nederland te halen. De coalitie vindt namelijk dat Nederland moet inzetten op een grootschalig om- en bijscholingsprogramma. De verwachting is dat circa  drie miljoen Nederlanders een bijscholing nodig hebben nu de ontwikkelingen rondom AI onze manier van werken drastisch gaan veranderen komende jaren. 

Circa 60 partijen hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn om mee te doen aan de lancering van de nieuwe coalitie in oktober.

AI-instituut TU/e

Onlangs werd bekend dat de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) de komende vijf jaar honderd miljoen euro gaat investeren in een nieuw instituut voor kunstmatige intelligentie (AI), schrijft het universiteitsblad Cursor. Per 2 september 2019 zal dit instituut genaamd EAISI, kort voor Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute, onder leiding van Carlo van de Weijer (directeur van TU/e’s Strategic Area Smart Mobility) van start gaan.

De wetenschappelijke missie van EAISI is het verzamelen en analyseren van data en op basis daarvan in real time beslissingen nemen in safety-critical situaties. Dat betekent dat die adviezen levensbepalend kunnen zijn, zoals bij autonoom rijdende auto’s en zorgrobots.