Nieuwe atlas van de hersenen

21 juli 2016
Nieuws

Het menselijk brein is opnieuw in kaart gebracht door een onderzoeksteam onder leiding van Matthew F. Glasser van Washington University Medical School. Zij definieerden 97 nieuwe gebieden die nog niet eerder gedetailleerd waren afgebeeld.

De hersenen als wereldbol, met landsgrenzen, bergen en dalen. Zo ziet de nieuwe atlas van de hersenen eruit. Nature publiceerde over het onderzoek naar de cerebral cortex, waarbij de buitenlaag van de hersenen verdeeld wordt in 180 gebieden.

De atlas werd gemaakt met behulp van een hersenscan van 210 gezonde jong-volwassenen die participeerden in het Human Brain Project. De wetenschappers gebruikten gegevens over de dikte van de hersenschors, het aantal verbindingen en de organisatie van de hersencellen.

Machine-learing

Bij het onderzoek maakte het team gebruik van machine-learning om de vingerafdruk van ieder cortiaal gebied te identificeren en te herkennen met een classifier. Hierdoor werd 96,6% van de hersenen opnieuw ondergebracht. Ook herkende de classifier individuele afwijkingen.  De onderzoekers willen de kaart verder verfijnen zodra meer gegevens zijn verzameld. 

Bekijk hier de video

###atlas hersenen###