Search
Close this search box.
Search

Nieuwe faciliteit voor cel- en gentherapie bij LUMC

Onlangs werd in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een nieuw en innovatieve GMP productie- en ontwikkelingsfaciliteit voor cel- en gentherapieën van NecstGen geopend. Het is gevestigd in een speciaal gebouwde GMP-faciliteit op het grootste bio-cluster in Nederland, het Leiden Bio Science Park. In het centrum kunnen kunnen ontwikkelaars van cel- en gentherapie van over de hele wereld een nieuwe generatie therapieën ontwikkelen en produceren.

NecstGen is een spin-off van het LUMC en kenniscentrum voor cel- en gentherapie. Tijdens de opening, die werd uitgevoerd door door de burgemeester van Leiden, Henri Lenferink, kregen bezoekers informatie over de strikt gecontroleerde cleanrooms, laboratoria en apparatuur. De nieuwe GMP productie- en ontwikkelingsfaciliteit zal binnenkort volledig operationeel zijn.

De nieuwe faciliteit van NecstGen meet maar liefst 4.000m2 en beschikt over over 13 cleanrooms en 3 ontwikkelingslaboratoria. Die worden daarnaast nog ondersteund door laboratoria voor kwaliteitscontrole en kantoorruimtes.

Cel- en gentherapie

Onderzoekers richten zich binnen het LUMC op de ontwikkeling en productie van stamcellen. Dit is de basis van de zogenoemde regeneratieve geneeskunde. Voorbeelden daarvan zijn de ontwikkelingen die LUMC onderzoekers en wetenschappers doen op het gebied van organ-on-a-chip modellen van het hart en de nieren. Daarnaast is het LUMC ook een internationaal erkend centrum voor transplantatie van insuline producerende cellen uit donororganen bij patiënten met type 1 diabetes.

De kennis en infrastructuur van NecstGen zijn daarnaast ook hard nodig voor de ontwikkeling van, en onderzoek naar, nieuwe behandelingsmogelijkheden. Het toepassen van een nieuw celproduct bij patiënten is immers een zeer complex proces dat veilig moet gebeuren. Dat is waar de nieuwe faciliteit van NecstGen ook een belangrijke rol bij speelt. Zij leveren

“We zijn verheugd om bij te dragen aan een nieuw tijdperk in de geneeskunde. Met de opening van onze faciliteit hopen we een belangrijke stap te zetten in het opzetten van een toekomstbestendige gezondheidszorginfrastructuur die kan profiteren van de ontwikkelingen in cel- en gentherapie. Uiteindelijk helpt dit ons om een nieuwe generatie therapieën sneller bij de patiënt te krijgen”, vertelde Paul Bilars, CEO van NecstGen.

NecstGen en LUMC

NecstGen levert diensten op het gebied van ontwikkeling, productie en verhuur aan academische en industriële therapieontwikkelaars om een nieuwe generatie therapieën aan patiënten te kunnen leveren. NecstGen is volledig eigendom van het LUMC en heeft ook steun gekregen van het Nationaal Groeifonds, de Provincie Zuid-Holland en de Universiteit Leiden.

De opening werd naast de burgemeester en Paul Bilars bijgewoond door Focco Vijselaar (directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) en Pancras Hogendoorn (Decaan van het LUMC) aanwezig, evenals vertegenwoordigers van de Provincie Zuid-Holland, RegMed XB, Leiden Bio Science Park en de Universiteit Leiden.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?