Nieuwe glucosemeter werkt met microgolven

11 mei 2016
Nieuws
Momenteel moeten diabetici meermaals per dag hun glucose meten of gebruik maken van een in het lichaam aangebracht apparaat zoals een CGM (continuous blood glucose monitor). De monitor die nu is ontwikkeld, kan op de huid geplakt worden en werkt zonder dat er bloed nodig is om het glucosegehalte te meten. Slechts eenmalig moet voor callibratie van het non-invasive device bloed afgenomen worden, zo schrijft de BBC.


De verzamelde gegevens kunnen continu gedeeld worden via een mobiele app op een smartphone en geanalyseerd via de smartphone of een pc. Op die manier wordt het volgens de bij de ontwikkeling van het device betrokken professor Adrian Porch eenvoudiger om de conditie van een diabetespatient te beheren. 

Zeer laag niveau microgolven

Porch stelt ook dat de microgolven die het device uitzendt, volkomen veilig zijn. “Het niveau is zeer laag, vele malen minder dan wat er bijvoorbeeld tijdens koken van maaltijden gebruikt wordt, maar ook veel minder dan wat een mobieltje uitzendt.” 

Proffesor Stephen Luzio, van de Swansea University's College of Medicine, heeft klinisch onderzoek uitgevoerd onder 50 diabetespatienten met het device. Voor de komende zomer zijn er meer proeven gepland. Volgens Luzio is er veel belangstelling voor het apparaat, omdat veel mensen het niet prettig vinden om zichzelf de hele tijd te prikken.