Search
Close this search box.
Search

Nieuwe Integrale Zwangerschapskaart in ontwikkeling

De zwangerschapskaart is een papieren document. Binnen de Geboortezorg wordt deze kaart al langer gebruikt om verloskundige informatie over de zwangere en haar zwangerschap te bundelen. MedMij heeft samen met Nictiz en BabyConnect, een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van de Integrale Zwangerschapskaart binnen de gegevensdienst Geboortezorg. Daarmee kunnen gegevens uit meerdere bronnen samengesteld worden.

De oude zwangerschapskaart was altijd van één zorgverlener afkomstig. De nieuwe technieken die nu via BabyConnect beschikbaar zijn, maken het mogelijk om gegevens uit meerdere bronnen samen te stellen. Denk bijvoorbeeld aan bronnen als verloskundige, echoscopie en obstetrie.

De eerste fase van de verkenning is met succes afgerond door MedMij en Nictiz. Op dit moment loopt de testfase, of proof of concept, van de stabiele gegevensset. Tijdens deze testfase wordt in het kader van het programma VIPP Babyconnect als eerste use case de download naar een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) uitgewerkt.

Integrale Zwangerschapskaart

Het is nu nog niet mogelijk om de gegevens van de Integrale Zwangerschapskaart binnen een PGO te laden en in te zien. De ontwikkeling waar MedMij, Nictiz en BabyConnent nu samen aan werken, moet daar verandering in brengen. De drie partijen hebben voor dit traject bepaald dat de gehele Integrale Zwangerschapskaart stapsgewijs wordt ontwikkeld.

Concreet betekent dit dat er op korte termijn al een beperkte, maar stabiele set gegevens binnen de PGO’s beschikbaar komen. In deze set zitten (medische) kerngegevens van de zwangere en haar kind vanuit de verloskunde en de gynaecologie. In de regio Noord-Holland kunnen gynaecologen in het Dijklander Ziekenhuis en twee verloskundigenpraktijken al veilig digitale geboortezorggegevens uitwisselen. Daarbij gaat het naast informatie die nodig is bij acute geboortezorg ook om de zwangerschapskaart.

Babyconnect is een VIPP-programma voor gebruiksvriendelijke digitale gegevensuitwisseling tussen cliënten en zorgverleners, en zorgverleners onderling. Het programma faciliteert steeds meer stappen in de richting van veilige, standaard digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg. Nictiz is de Nederlandse kennisorganisatie voor digitale informatie-uitwisseling in de zorg.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?