Search
Close this search box.
Search

Nieuwe minor AJSPH richt zich op healthy ageing

Studenten van verschillende Bacheloropleidingen zijn deze week gestart met de nieuwe Minor ‘More Healthy Y​ears’ van de Aletta Jacobs School of Public Health. Het komende semester gaan zij in multidisciplinaire teams aan de slag met complexe vraagstukken op het gebied van Healthy Ageing. Voor het UMCG bestuderen de studenten de vraag hoe je een leefomgeving kunt creëren die gunstig is voor een gezonde levensstijl.

De Aletta Jacobs School of Public Health is een samenwerkingsverband tussen de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en de Hanzehogeschool Groningen. Onderzoekers, faculteiten en partners van verschillende disciplines hebben zich aan de netwerkorganisatie, die vorig jaar werd opgericht, verbonden.

UMCG, RUG en partners zetten Healthy Ageing de afgelopen tien jaar op de kaart als expertisegebied van Noord-Nederland. Vanuit het Healthy Ageing gedachtegoed hebben verschillende instituten op eigen wijze invulling gegeven en bijgedragen aan (wetenschappelijk) onderzoek naar gezond ouder worden.

Design Thinking

Volgens Universitair hoofddocent Joke Fleer van de Aletta Jacobs School of Public Health verdiepen studenten van alle opleidingen zich met deze minor voor het eerst in het speerpunt Healthy Ageing.

“Ook vernieuwend is dat studenten leren werken volgens de methode van Design Thinking: een methode die speciaal ontwikkeld is voor het oplossen van complexe vraagstukken. Met deze methode doen ze eerst uitgebreid breed onderzoek, vanuit verschillende invalshoeken. Vervolgens zoomen ze in op een onderdeel van het probleem waarvan de studenten zelf denken: hier kunnen we impact hebben.”

De studenten gaan aan de slag met vraagstukken van GGD Fryslân, het UMCG en het MCL. Overkoepelend thema: Meer gezonde jaren. Hoe kunnen we mensen helpen gezonder oud te worden, langer zelfstandig thuis te laten wonen en een gezonde leefomgeving creëren? 

Vergrijzing eist tol

Door de toenemende vergrijzing zal het aandeel 65-plussers groeien van 18 procent van de bevolking in 2017 naar 26 procent vanaf 2040. Daardoor neemt ook het aantal mensen met ouderdomsziekten in de komende decennia toe, zo blijkt uit cijfers van het RIVM.

Ouderdomsziekten die sterk zullen toenemen zijn dementie, aandoeningen van het bewegingsapparaat, diabetes (suikerziekte) en gezichts- en gehoorstoornissen. Het aantal mensen met artrose neemt bijvoorbeeld toe van 1,2 miljoen in 2015 tot 2,3 miljoen in 2040.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?