Search
Close this search box.
Search

Nieuwe nekwervels dankzij 3D-print

Ralph Mobbs, een neurochirurg van het Prince of Wales Hospital in Sydney Australië, slaagde erin door een tumor aangetaste nekwervels te vervangen door 3D-geprinte wervels. In totaal duurde de operatie, die geheel via de mond werd uitgevoerd, meer dan 15 uur. Met de patiënt gaat het goed.

De patiënt van 60 jaar leed aan Chordoma, een vorm van kanker, waarbij een tumor de bovenste nekwervels aantast. Zonder behandeling zou hij mogelijk verlamd raken. Een operatie is een oplossing, maar zo’n operatie is bijzonder risicovol, meldt de Australian Broadcasting Corporation in een uitzending.

Botweefsel

Normaliter gebruiken artsen in dit soort situaties botweefsel van een ander deel van het lichaam, maar het is extreem lastig om dit goed passend te krijgen. 3D-print bood hier een oplossing.

Mobbs printte titanium wervels op maat uit. Hij deed dit in samenwerking met het Australische bedrijf Anatomics. Ook werd een exact model gemaakt van de anatomy van de patiënt, zodat de chirurg vooraf kon oefenen op het model.

Mobbs verklaart dat het door deze innovatieve werkmethode leek ‘alsof het licht aanging’.  Hij is nog niet geheel tevreden met het gebruikte materiaal, titanium. Mobbs ziet meer toekomst in menseigen lichaamsmateriaal als basis voor de behandeling. Volgens hem moeten het in de toekomst mogelijk zijn lichaamscellen te kweken op een model. Op die manier kunnen botten en organen op maat worden geproduceerd.

###3-D surgery###

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
um_mumc
Soms moet je eerst even uitzoomen om echte stappen te zetten
domotica-ouderen_Midjourney kopie
Cybercrimineel focust zich vaker op zorgleverancier
Volg jij ons al?