Nieuwe samenwerking Philips en MSK stimuleert precisie-oncologie

4 juni 2017
Nieuws

Philips en Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK), het oudste en grootste private oncologiecentrum ter wereld, laten vandaag weten een nieuwe samenwerking aan te gaan. De twee multinationale gezondheidsgiganten richten zich hierbij op precisie-oncologie, met een focus op alvleesklierkanker.

De samenwerking maakt het voor het MSK mogelijk om Philips’ IntelliSpace Genomics platform in te zetten bij onderzoek. IntelliSpace Genomics is een integraal platform voor precisiegeneeskunde, gericht op pathologen, oncologen en onderzoekers. Met behulp van het platform werken de organisaties aan nieuwe methodieken voor geavanceerde precisiediagnostiek. Deze techniek richt zich op het vinden van de grondoorzaak van alvleesklierkanker in individuele cellen. Deze vorm van kanker is wereldwijd de op zes na meest voorkomende doodsoorzaak onder kankerpatiënten, waarbij slechts vijf procent van de patiënten na diagnose vijf jaar of langer overleeft.

Alvleesklierkanker erg complex

Met de huidige technologieën op het gebied van kanker is veel mogelijk, waaronder sequentiebepaling en analyse van een heterogeen monster. Alvleesklierkanker is echter bijzonder moeilijk te genezen: bij de diagnose komt slechts vijf tot tien procent van de patiënten in aanmerking voor chirurgie, momenteel de enige mogelijk effectieve behandelingsmogelijkheid.

Een groot probleem bij de alvleesklier zijn de vele verschillende cellen die in het orgaan te vinden zijn. Al deze cellen kunnen verantwoordelijk zijn voor verschillende soorten kanker. Het is dus lastig te ontdekken welk genetisch mechanisme de tumor laat groeien. Deze verschillende cellen duidelijker in kaart brengen en de variatie aan genetische defecten ontleden, zal helpen om vat te krijgen op details op celniveau. Dit zal hopelijk leiden tot een meer effectieve duiding van het soort alvleesklierkanker.

Geavanceerde precisiediagnostiek bevorderen

De onderzoekers van MSK zullen het platform van Philips gebruiken om methodieken binnen geavanceerde precisiediagnostiek te bevorderen. Deze diagnostiek maakt het mogelijk inzicht in individuele cellen te krijgen, waardoor de meest geschikte behandeling beter gekozen kan worden. Het maakt het immers mogelijk op celniveau datgene in kaart te brengen wat bij iemand kanker veroorzaakt.

De resultaten van de samenwerking worden via het Philips-platform beschikbaar gemaakt ter versterking van de nieuwste methoden voor genoomsequencing, analyse en kankeronderzoek.

Onderzoekers, datawetenschappers en deskundigen op het gebied van genoomanalyse van Philips gaan samenwerken met Scott Lowe, voorzitter van het Cancer Biology and Genetics Program bij het Sloan Kettering Institute van het MSK, Christine Iacobuzio-Donahue, MD, adjunct-directeur voor translationeel onderzoek bij het David M. Rubenstein Center for Pancreatic Research van het MSK, en andere collega’s binnen het project. Het onderzoeksteam gaat de nieuwste grootschalige DNA sequencingtechnologieën toepassen in het kader van alvleesklierkanker om het inzicht in deze dodelijke ziekte te vergroten.