Search
Close this search box.
Search

Nieuwe techniek bepaalt tijdstip overlijden nauwkeuriger

Een nieuwe techniek maakt het mogelijk om het tijdstip van overlijden te bepalen, met een marge van slechts 20 tot 60 minuten, in plaats van meerdere uren zoals bij het oude model. De Nederlandse politie heeft hiermee een wereldprimeur. Die nauwkeurigere vaststelling is mogelijk met een nieuw rekenmodel van Amsterdam UMC. Voor deze techniek wordt gebruik gemaakt van 3D-beelden van de overledene en software die de snelheid van afkoeling van een lichaam kan bepalen.

Dankzij een nieuwe techniek kan het tijdstip van overlijden nauwkeuriger worden vastgesteld. Met name na een (mogelijk) misdrijf is het bepalen van het tijdstip van overlijden belangrijk. Met een nieuw rekenmodel van Amsterdam UMC, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), de politie en de TU Delft kan dit waarschijnlijk vanaf zomer 2022 met een kleine marge van drie kwartier.

De techniek die nu wereldwijd gebruikt wordt, is gebaseerd op een standaard lichaam met een standaard gewicht, onder standaard plaats delict omstandigheden. Martin Roos projectleider van ‘Therminus’:  Dat is de reden dat het model niet erg nauwkeurig is met marges van zeker drie tot zes uur rond het tijdstip van overlijden of zelfs langer. Een standaard lichaam en een standaard plaats delict bestaan nu eenmaal niet.” Hoe breder de marge rond het tijdstip van het levensdelict, hoe meer mensen verdachte kunnen blijven. De kleinere marge van het nieuwe model is dus een enorme verbetering.

Software in praktijk getest

Het basismodel voor de nieuwe techniek, de software, is door Amsterdam UMC gevalideerd op lichamen die zijn geschonken aan de wetenschap. Dit zijn echter wel de ‘ideale’ omstandigheden: in een mortuarium op een brancard. De vertaling naar realistische omstandigheden van de plaats delict is nu ook gemaakt. Er werd door een onderzoeksteam meegekeken bij uiteenlopende situaties zowel in woningen als andere omstandigheden. Op basis van hun feedback is de software aangepast door het projectteam. Volgens betrokkenen werkt de techniek nu goed en kan de nieuwe methode al in de zomer worden ingezet.

Afkoeling bepaalt tijdstip overlijden

Het nieuwe model is eigenlijk niet meer te vergelijken met de oude methode. Amsterdam UMC heeft software ontwikkeld die de afkoeling van het lichaam kan voorspellen. “Het tijdstip van overlijden wordt bepaald aan de hand van de lichaamstemperatuur van een dodelijk slachtoffer en hangt samen met de snelheid van afkoelen”, vertelt Maurice Aalders van Amsterdam UMC. “We brengen het lichaam rondom fotografisch in beeld. De foto’s van het lichaam kun je vervolgens uploaden in een softwareprogramma dat op basis van de foto’s een 3D-model van het lichaam maakt. Zo weet je de exacte maten van het lichaam.”
Voor het onderzoek is het vervolgens nodig om de temperatuur van het lichaam te bepalen. Dit gebeurt niet meer rectaal maar met vijf thermobuttons die op de huid worden geplakt. De nieuwe techniek maakt het mogelijk om het tijdstip van overlijden te bepalen met een marge van slechts 20 tot 60 minuten, in plaats van meerdere uren zoals bij het oude model.

ICT & eHealth in Forensische Geneeskunde

In de Forensische Geneeskunde (FG) zien we steeds meer ICT en eHealth. Het begon met enkele handige apps voor berekeningen van temperatuurcurven en leeftijd en geslacht bij botten bij lijken. En inmiddels zijn de elektronische cliëntdossiers Formatus en Orion ingeburgerd. De FG staat echter aan de vooravond van een snel intredende ICT- en eHealth-revolutie die het vak middels de toegepaste e-instrumenten ingrijpend zullen gaan wijzigen. En het is een weer aandachtspunt voor de eigen vakorganisatie FMG.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?