Search
Close this search box.
Search

Nieuwe website bundelt informatie over geboortezorg

Op de nieuwe website Allesoverzwanger.nl heeft een aantal organisaties actief in de geboortezorg informatie en adviezen bij elkaar gebracht. Het doel is om één overzicht te bieden voor vrouwen die zwanger zijn of het willen worden. Verder is er aandacht voor integrale geboortezorg, waarbij onderlinge samenwerking tussen zorgverleners centraal staat.

De website biedt volgens de initiatiefnemers informatie over alles wat met zwangerschap en geboorte te maken heeft. Het doel is dat vrouwen beter weten wat zij kunnen verwachten aan zorg en voorlichting van zorgverleners in de geboortezorg, evenals welke keuzes zij zelf hebben. De website is ontwikkeld door patiëntenorganisaties, zorgverleners en Patiëntenfederatie Nederland.

Aandacht voor integrale geboortezorg

Er is op de website speciale aandacht voor integrale geboortezorg. Dit houdt in dat zorgverleners niet alleen moeten samenwerken met de zwangere zelf, maar ook met elkaar. Integrale geboortezorg start vanaf het moment dat een vrouw zwanger wil worden tot de baby zes weken is.

Verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgenden en andere zorgverleners hebben hierover afspraken gemaakt. Integrale geboortezorg heeft een aantal kenmerken: er is een verloskundig samenwerkingsverband, er is één zorgplan, één coördinerend zorgverlener en in de toekomst ook één dossier.

In de afgelopen maanden hebben verschillende beroeps-, branche- en patiëntenorganisaties gewerkt aan de totstandkoming van de website, zo laat de Patiëntenfederatie weten. Eén van de bronnen van de website is de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg. Deze standaard heeft als doel de geboortezorg in Nederland op een hoger niveau te brengen.

Bundeling betrouwbare informatie geboortezorg

Deze website belooft een bundeling van algemene en betrouwbare informatie over de begeleiding en zorg rond zwangerschap, bevalling, geboorte en kraamtijd, zoals:

  • Wat kan iemand verwachten aan zorg en voorlichting van zorgverleners?
  • Welke keuzes heeft een zwangere vrouw zelf?
  • Welke controles krijgt zij tijdens de zwangerschap?
  • Wat zijn veelvoorkomende klachten en adviezen voor een gezonde zwangerschap?

Alle informatie op de website is ontwikkeld door zorgverleners en patiëntenorganisaties. De informatie is ingedeeld in een vijftal hoofdcategorieën: zwanger worden, zwanger zijn, bevallen, na de bevalling en over geboortezorg. Hier is de voor elk segment relevante informatie en adviezen te vinden over de inhoud maar ook de organisatie van zorg. Daarnaast is er een woordenlijst waarin moeilijke woorden worden uitgelegd.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?