Nij Smellinghe gaat MedEye ziekenhuisbreed toepassen

1 april 2017
Nieuws
Het controlesysteem MedEye wordt ook onder meer in het Deventer Ziekenhuis en het Westfriesgasthuis toegepast. Verpleegkundigen kunnen met het systeem de medicatie voor de toediening fotografisch scannen en identificeren aan het bed. Zo wordt gegarandeerd dat iedere patiënt de juiste medicijnen, in de juiste dosering krijgt toegediend.

Bestuurder Theo Hiemstra van Nij Smellinghe noemt medicatieveiligheid is een belangrijk thema in het ziekenhuis. “Een verkeerde medicatietoediening kan grote gevolgen hebben voor de patiënt. Met de huidige kennis en ondersteuning kunnen en moeten fouten met medicatie zoveel als mogelijk voorkomen worden. Patiënten die aan onze zorg toevertrouwd zijn, moeten we beschermen tegen onnodige fouten. In ons ziekenhuis bestaan meerdere initiatieven om dit te voorkomen.”

Nij Smellinghe neemt, mede door het gebruik maken van MedEye, volgensd Hiemstra haar verantwoordelijkheid voor kwaliteit en veiligheid. “Met MedEye sluiten we het laatste stukje van de medicatieketen in het ziekenhuis. Hierdoor is de medicatieveiligheid van dokter tot aan de patiënt geborgd.”

Patiëntveiligheid

Fouten met medicatie in het ziekenhuis vormen één van de grootste risico’s voor de veiligheid van patiënten. Volgens Dick Bloemhof, ziekenhuisapotheker en manager van de Ziekenhuisapotheek in Nij Smellinghe streeft het ziekenhuis naar nul medicatiefouten, maar in de praktijk zijn niet alle fouten vermijdbaar.

Bloemhof: “Medicatieveiligheid is voor ons ziekenhuis belangrijk. Wij zetten hiervoor vooral nieuwe technologie in. Een voorbeeld is het zogenaamde GDS-systeem (Baxter-rol) die wordt gebruikt om tabletten en capsules voor de klinische patiënt in zakjes te verpakken die zijn voorzien van een barcode. Ook produceren wij als een van de eerste ziekenhuizen spuiten en infusen met behulp van robots. Met toepassing van MedEye kunnen we het aantal medicatiefouten verder verminderen”. Ziekenhuis Nij Smellinghe is naar eigen zeggen het tweede ziekenhuis in Nederland dat MedEye in combinatie met GDS gaat gebruiken om het medicatieproces waterdicht te krijgen. Ook het Westfriesgasthuis zet deze combinatie in.

Als medicatie wordt toegediend aan de patiënt checkt de verpleegkundige of alles juist is. Door Medeye wordt de verpleegkundige in deze taak veel beter ondersteund dan tot nu toe. Bloemhof hierover: “Als je het medicatieproces veilig wil maken dan moet je zorgen dat ook de laatste stap in het proces, het daadwerkelijke toedienen van medicatie aan de patiënt, honderd procent in orde is. MedEye stelt verpleegkundigen in staat de medicatie te verifiëren aan het bed. Hiermee wordt gegarandeerd dat patiënten de juiste medicijnen in de juiste dosering krijgen toegediend. Wij waren al heel ver in het inrichten van onze ideale medicatieproces, maar pas met MedEye bereiken wij een volledige dekking van alle stappen.”