Nij Smellinghe zet digitaal verpleegkundig planbord in

19 maart 2019
Nij-Smellinghe
Technologie
Nieuws

Nij Smellinghe (Drachten) werkt sinds deze week, naar eigen zeggen als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland, met een digitaal verpleegkundig planbord. Dit digitale bord geeft één duidelijk, actueel overzicht van de gegevens van opgenomen patiënten en moet zo bijdragen aan kwalitatieve en veilige zorg. Na een pilot moet uitbreiding volgen.

Op het planbord staan de gegevens van opgenomen patiënten, onder meer over hun diagnose en medicijngebruik, onderzoeksresultaten en de opname- en ontslagdatum. Deze gegevens komen uit het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) van het ziekenhuis. Uniek is volgens Nij Smellinghe dat de getoonde patiëntgegevens direct uit de database van het EPD haalt, waardoor de gegevens op het scherm realtime en altijd actueel zijn (mits dat natuurlijk ook geldt voor de gegevens in het dossier).

Continu actueel overzicht

“Het verpleegkundig planbord stelt verpleegkundigen in staat om continu een actueel overzicht over de patiënt te houden,” zo vertelt Bert Kleinlugtenbeld, voorzitter van de Raad van Bestuur. “Overzicht houden en gegevensuitwisseling met collega’s gaat met het planbord veel eenvoudiger en sneller. Ik ben er trots op dat we het verpleegkundig planbord nu in ons ziekenhuis introduceren. We hebben er hard aan gewerkt om een gebruiksvriendelijk overzicht te maken.”

De voorzitter geeft aan dat het planbord bijdraagt aan de continuïteit en de kwaliteit van zorg. Zorgprofessionals kunnen ook informatie over het aantal verwachte patiënten en het aantal beschikbare en bezette bedden op de afdeling van het planbord aflezen. In eerste instantie start een pilot op de afdelingen Chirurgie/Urologie (A1) en Interne Geneeskunde (A2), de andere verpleegafdelingen volgen later.

Stuurinformatie via planbord

“Werken met het verpleegkundig planbord levert stuurinformatie voor overleggen met collega’s, ook van andere disciplines”, stelt Kleinlugtenbeld. “Dit bevordert doelmatig overleg. Doordat ook vitale functies van de patiënt, zoals bloeddruk en hartslag zichtbaar zijn, is er constant een beeld van hoe het met de patiënt gaat.”

De privacy van de betrokken patiënten is volgens het ziekenhuis gewaarborgd. Alle getoonde gegevens komen uit een beveiligde digitale omgeving de schermen hangen alleen op locaties waartoe alleen zorgmedewerkers toegang hebben.