Search
Close this search box.
Search

NVZ verheugd over subsidie snellere zorg bij patiënt

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is blij met de subsidieregeling om innovaties die nog niet voldoen aan de stand van de wetenschap en praktijk op een veilige wijze en sneller dan voorheen te kunnen aanbieden aan patiënten. De Subsidieregeling Veelbelovende Zorg Sneller bij de Patiënt treedt per 1 februari in werking en per jaar is 105 miljoen euro beschikbaar.

Minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins plaatste de subsidieregeling recent in de Staatscourant. De nieuwe regeling vervangt de ‘voorwaardelijke toelating tot het basispakket’ waarbij de drempels zo hoog waren dat hiervan in de praktijk nauwelijks gebruik werd gemaakt.

Vergelijking interventies

Via de nieuwe regeling is het mogelijk subsidie te verkrijgen om binnen een bepaalde periode gegevens te verzamelen over de effectiviteit en kosteneffectiviteit van een interventie ten opzichte van de huidige standaard- of gebruikelijke behandeling(en).

Instellingen kunnen via de subsidieregeling financiering aanvragen voor zowel de onderzoekskosten als de kosten van zorg die tijdens het onderzoek gemaakt worden. Aan het eind van het onderzoek volgt een beoordeling van het Zorginstituut met daarbij een uitspraak of de nieuwe veelbelovende interventie het basispakket kan instromen.

‘Simpeler, sneller en aantrekkelijker’

De NVZ is nauw betrokken geweest bij de consultatie voor de nieuwe regeling en heeft met VWS en het Zorginstituut intensief overleg gehad over ervaren knelpunten van de oude regeling voorwaardelijke toelating. De nieuwe regeling is in vergelijking met het oude instrument simpeler, sneller en aantrekkelijker. De tijd van indienen tot toekennen (of afwijzen) subsidie wordt verkort én de juridische last wordt verkleind.

Binnen de algemene en categorale instellingen is veel innovatiepotentieel aanwezig. De NVZ verwacht dat de nieuwe regeling een goede stimulans kan geven om voorstellen in te dienen. Het Zorginstituut Nederland voert de regeling uit in samenwerking met ZonMw. Zij organiseert op 19 februari een informatiebijeenkomst over de nieuwe subsidieregeling veelbelovende zorg.

Visie op innovatie in de zorg

Minister Bruins liet eind vorig jaar nog weten ‘op termijn’ met een visie te komen op het gebruik van medische technologie in de zorg. In deze visie wordt ook aandacht besteed aan de benodigde randvoorwaarden om het toepassen van dergelijke technologie succesvol plaats te laten vinden.

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Wilt u ook weten hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst nu al implementeert? Op 21 januari 2019 vindt de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek plaats. Entreekaarten zijn gratis, maar het aantal plaatsen voor is beperkt. Dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
dispenser
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
diabetestools
Digitale diabetestools bieden te weinig klinische voordelen
Volg jij ons al?