Search
Close this search box.
Search

NWO kent jaarlijkse Vidi-beurzen toe

Ieder jaar reikt het NWO de Vidi-beurzen uit. Deze beurzen bedragen maximaal €800.000. Dit jaar kregen 89 onderzoekers de beurs toegewezen. Zij werden geselecteerd uit 590 aanvragen. Onder de ontvangers zijn 52 mannen (14 procent) en 37 vrouwen (17 procent). De beurs ondersteunt hen tot vijf jaar.

De Vidi-beurs is speciaal voor onderzoekers die al een aantal jaar ervaring hebben met onderzoek doen op postdocniveau. De onderzoekers mogen maximaal acht jaar geleden gepromoveerd zijn, en slechts twee keer een aanvraag indienen. De laureaten kunnen met deze financiering een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten.

De beurs maakt onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls, een competitief programma dat talentvolle en creatieve onderzoekers een persoonsgebonden financiering biedt. Het programma omvat drie financieringsvormen, waarvan Veni voor pas gepromoveerde onderzoekers is en Vici voor senior onderzoekers.

Brede selectie

Satirisch nieuws, de ontwikkeling van de Later Stone Age, de ‘voelsprieten’ van witte cellen, het overleven van vrieskou, het opvoeden van pubers en de oorsprong van dubbele zwarte gaten, het is slechts een greep van de wijde selectie onderwerpen die een Vidi-beurs ontvingen. Ook op medisch gebied wisten veel onderzoekers een beurs te bemachtigen met hun aanvraag.

Hieronder een greep uit de gehonoreerde Vidi-onderzoekers die aansluiten op ICT&health.

Iedereen weer snel op de been

Prof. dr. P. (Pamela) Habibovic (v), UM – MERLN Instituut
Miljoenen patiënten met verbrijzelde botten worden behandeld met eigen bot uit een ander lichaamsdeel. Dit is schaars en het oogsten ervan leidt tot complicaties. De onderzoekers zullen duizenden kunstmatige implantaten maken en bestuderen, om een optimale, goedkope vervanger te vinden voor patiënt-eigen bot.

Virtuele vingerafdruk van het beschadigde hart

Dr.ir. J. (Joost) Lumens (m), MUMC, Cardiovascular Diseases
Een hartstilstand als gevolg van een hartritmestoornis wordt vaak veroorzaakt door onderkende hartspierschade. Het onderzoeksteam zal een innovatieve techniek ontwikkelen waarmee gegevens van medische beeldvorming slim worden gecombineerd met computersimulaties tot een patiënt-specifieke virtuele "vingerafdruk" van het hart. Met die informatie kunnen ritmestoornissen nauwkeurig voorspeld en door behandeling voorkomen worden.

Eigen regie patiënten met vergevorderde kanker

Dr. J.A.C. Rietjens (v), EMC – afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg
Patiënten met vergevorderde kanker willen en moeten steeds meer zelf de regie nemen over hun gezondheid en zorg. Veel patiënten en hun naasten zijn daar echter slecht op voorbereid. De onderzoekers bekijken wie hier meer moeite mee heeft, waarom dat zo is, en hoe zij het beste ondersteund kunnen worden.

Mapping the human brain?

Dr. A.B. (Benedikt) Poser (m), Maastricht University, Faculty of Psychology
Het mysterie van ons brein ontrafelen is al jaren de Heilige Graal in de geneeskunde en de psychologie. Om dat ooit te bereiken, gaan de onderzoekers de nieuwste MRI technologieën verder ontwikkelen, zodat het mogelijk wordt de hersenstructuren en –processen met de grootste ruimtelijke en temporele precisie te meten.

The striking enigma of stroke in women with migraine

Dr. M.J.H. (Marieke) Wermer (v) LUMC, Neurologie
Vrouwen hebben vaker een herseninfarct dan mannen en herstellen slechter. Migraine is een belangrijke risicofactor voor een herseninfarct bij vrouwen. Wermer zal in databestanden en experimentele bloedvat modellen de relatie tussen migraine en herseninfarcten onderzoeken om vrouwen met een hoog risico op te kunnen sporen en nieuwe therapieën te ontwikkelen.

Enabling volume-restricted metabolomics using next-generation microscale analytical tools

Dr. R. (Rawi) Ramautar (m), Universiteit Leiden – LACDR
In de huidige klinische setting kunnen bepaalde relevante biomedische vraagstukken niet bestudeerd worden, omdat de analytische technologie niet geschikt is voor de analyse van zeer kleine hoeveelheden biologische monsters. De onderzoekers gaan in dit project nieuwe technologie ontwikkelen om de bestudering van schaars monstermateriaal met een metabolomics-benadering mogelijk te maken.

Welke processen veroorzaken fouten in het DNA van stamcellen?

Dr. R. (Ruben) van Boxtel (m), UMC Utrecht  – Biomedische Genetica
Gedurende het leven stapelen zich fouten op in het DNA van stamcellen. Dit kan ouderdomsziekten zoals kanker veroorzaken. Van Boxtel zal onderzoeken welke processen deze fouten veroorzaken en wat de consequenties hiervan zijn voor de stamcel. Dit onderzoek zal nieuw licht werpen op het ontstaan en bestrijding van ouderdomsziekten.

De volledige lijst met gehonoreerde onderzoekers is te lezen op de website van NWO.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?