Search
Close this search box.
Search

OLVG biedt met app inzicht in verspreiding corona

Het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis heeft een app ontwikkeld die mensen antwoorden kan geven op vragen zoals of zij mogelijk besmet zijn met het Covid-19 / coronavirus en of zij naar de huisarts moeten. Dat meldde het NOS-journaal gisteravond in de uitzending van acht uur. De app zou een 'groot succes' zijn. Het OLVG wil de app ook aan andere ziekenhuizen ter beschikking stellen wanneer men er zelf voldoende ervaring mee heeft opgedaan.

Via de app zouden momenteel gegevens van 12.000 Amsterdammers binnenkomen. Zo’n 50 mensen verwerken de gegevens, momenteel nog vooral handmatig. Het gaat om informatie zoals of iemand koorts heeft en andere symptomen die op besmetting met corona kunnen duiden – zoals hoesten.

De app lag eigenlijk al klaar voor andere doeleinden, maar wordt nu versneld ingezet om coronabesmettingen in kaart te brengen. Alle medewerkers die de gegevens bekijken, zijn medisch geschoold.

Volgens Paul Bresser, longarts in het OLVG, gaat het onder meer om huisartsen in opleiding, sportartsen, orthopeden in opleiding en co-assistenten, evenals verpleegkundigen. “Er zijn veel mensen die allemaal willen helpen.”

Aan corona app wordt nog gesleuteld

Er wordt nog aan de app gesleuteld om de arbeidsintensieve verwerking van informatie te automatiseren. “Elke dag maken we de toepassing scherper”, vertelt Bresser. “Uiteindelijk zullen we alleen nog de patiënten die kortademig zijn, actief in beeld gaan krijgen. De anderen zullen, als het lukt, automatisch afgehandeld worden.”

De voordelen zijn volgens het OLVG duidelijk: meer inzicht in hoe het virus zich verspreid en veel minder ongeruste mensen. De diagnose via de app is niet 100 procent waterdicht, maar afdoende om in quarantaine te gaan wanneer op basis van de verstrekte informatie blijkt dat een app-gebruiker positief bevonden wordt. Bij deze mensen wordt op basis van dagelijks ingevoerde gegevens gekeken of het nodig is contact om te nemen, bijvoorbeeld omdat de klachten verergeren.

Sinds het corona / Covid-19 virus wereldwijd heeft toegeslagen, wordt er op allerlei gebieden gewerkt aan het toepassen van digitale technologie om besmettingen in kaart te krijgen, een vaccin te ontwikkelen en zorg op afstand in plaats van fysieke zorg en consulten in te voeren. verder biedt onder meer ICT&health een overzicht van dergelijke digitale toepassingen die direct inzetbaar zijn.

Kijk hier naar de reportage over de OLCG-app in de uitzending van het NOS Journaal (vanaf 4m30).

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
diabetestools
Digitale diabetestools bieden te weinig klinische voordelen
Volg jij ons al?