OLVG koppelt EPD aan Happi app voor HIV-patiënten

1 augustus 2018
Gebruik-tablet
Data
Nieuws
Guido van den Berk, internist bij OLVG ontwikkelde de Happi app met Joop Arends, internist bij UMCU vanuit de stichting HappiApp. “Artsen horen alleen tijdens het consult hoe het met de patiënt gaat en dat is een momentopname,” stelt Van den Berk. “Doordat OLVG deze koppeling tot stand heeft gebracht, kunnen patiënten zelf, ieder moment relevante informatie aanvullen in hun eigen dossier. Voor artsen is die informatie direct zichtbaar. Zo krijgt de patiënt meer eigen regie en ontstaat er een volledig beeld van de gezondheidssituatie.” Happi sluit volgens de initiatiefnemers aan bij het concept van Value-Based Health Care (VBHC). Hierin zijn de uitkomsten van behandeling het vertrekpunt voor optimaliseren van de patiëntenzorg. Er is inmiddels een versie 2 van de app, die onder meer op basis van een reisschema het medicatiemoment kan aanpassen tijdens een verblijf in het buitenland.

Koppeling app met EPD via FHIR

De afdeling Informatie en automatisering van OLVG heeft de koppeling zelf tot stand gebracht door het bouwen van een interface die gebruik maakt van de internationale FHIR-standaard om digitale gegevens in en tussen zorginstellingen uit te wisselen. OLVG is het eerste ziekenhuis die het eigen EPD koppelt aan de Happi app. Andere ziekenhuizen volgen in de toekomst, laat het OLVG in een persbericht weten.

Happi app praktisch hulpmiddel

De Happi app is ontwikkeld als praktisch hulpmiddel voor mensen met HIV. Zo kunnen alerts worden ingeschakeld voor het op tijd nemen van medicatie en is te zien of gestelde gezondheidsdoelen wel (groene smiley) of niet (rode smiley) worden gehaald. Daarnaast geeft de app antwoord op vragen als: hoe moet ik het innametijdstip aanpassen als ik naar een land ga in een andere tijdzone, of: wat moet ik doen als ik een pil ben vergeten? Met Happi kunnen patiënten daarnaast monitoren of zij de therapie goed verdragen. In de app kunnen zij de barcode van hun medicatie scannen en hun eigen labwaarden, gewicht en bloeddruk invoeren. Ook kunnen ze informatie vinden over alle Nederlandse HIV-centra en een consult met hun dokter of verpleegkundig specialist opnemen om later thuis terug te luisteren. De Happi app is bedoeld voor alle HIV- patiënten in Nederland. Hij is gratis te downloaden uit de Apple App store en uit Google Play.

Geaggregeerde data voor HIV-zorg

Het Happi data-platform van de stichting HappiApp zal geaggregeerde en (pseudo)geanonimiseerde data bevatten die vervolgens gebruikt kunnen worden om de toekomstige zorg voor HIV-patiënten verder te optimaliseren. Data zelf zullen niet afgestaan worden maar geïnteresseerde partijen kunnen een verzoek voor analyses op de data ingediend worden bij de stichting HappiApp. In de app zal duidelijk uitgelegd worden waar de data voor gebruik worden waarna heldere toestemming hiervoor van de patiënt wordt gevraagd.