Oncologen starten bijzondere samenwerking behandelcentrum Immunotherapie

22 maart 2017
Nieuws
Sinds 2012 is Amphia een van de 14 ziekenhuizen in Nederland die patiënten met uitgezaaid melanoom met immunotherapie mag behandelen. Immunotherapie is een behandeling die een afweerreactie van het lichaam tegen kankercellen stimuleert. Deze behandeling versterkt of verandert het afweersysteem, zodat het de kankercellen beter kan doden. Het is een relatief nieuwe behandeling, die met name wordt toegepast bij patiënten met uitgezaaide melanoom, niercel kanker en longkanker.

Gezamenlijk behandelcentrum

In 2015 startten de longoncologen van Amphia met het gebruik van immunotherapie voor longkanker. De twee afdelingen besloten samen te gaan werken, maar misten een mogelijkheid elkaar makkelijker te kunnen spreken. De afdelingen werkten immers vanuit de eigen afdelingen en locaties in het ziekenhuis. Het gezamenlijke behandelcentrum moet ervoor zorgen dat communicatie over patiënten vaker en makkelijker plaats kan vinden. In het behandelcentrum werken ook verpleegkundigen en verpleegkundige specialisten van beide afdelingen.

De artsen van Amphia behandelen immers ook mensen met kanker van de urinewegen met immunotherapie.

Volop in ontwikkeling

Immunotherapie blijft in ontwikkeling. Momenteel wordt er onder andere gewerkt aan vaccins en nieuwe checkpoint remmers. De therapie is toe te passen op verschillende soorten kanker, en zorgt voor verschillende bijwerkingen. Zo kan de therapie resulteren in huidontstekingen, diarree en auto-immuniteit. Er wordt gezocht naar een manier om vooraf te identificeren of een patiënt een hoge kans heeft te reageren op de therapie.