Onderzoek naar inzet AI voor vroegtijdige reuma diagnose

21 februari 2020
Scan-Handen
Onderzoek
Nieuws

Wetenschappers van het LUMC gaan onderzoeken of kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan het vroegtijdig opsporen van gewrichtsontstekingen op MRI-beelden. Daarbij gaat het om het herkennen van subtiele veranderingen in gewichten van patiënten met reumatoïde artritis. Voor het onderzoek hebben de Leidse wetenschappers een subsidie ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Binnen het onderzoeksproject, AMIRA genoemd, werken AI-experts samen met radiologen en reumatologen van het LUMC. Met behulp van kunstmatige intelligentie willen de onderzoekers bepalen of het mogelijk is eventuele subtiele veranderingen in MRI-beelden op te sporen. En als dat lukt, het dusdanig op waarde te beoordelen dat de vroege effecten van de behandeling van reumatoïde artritis nauwkeuriger kunnen worden aangetoond.

Vroege diagnose van groot belang

Om schade aan gewrichten te voorkomen, is een vroege diagnose en behandeling van reumatoïde artritis van groot belang. Bij het AMIRA-project zijn onder andere hoogleraar reumatologie Annette van der Helm-Van Mil en radioloog dr. Monique Reijnierse betrokken.

Berend Stoel is Informaticus bij het Lab Klinische en Experimentele Beeldverwerking. Hij stelt dat de huidige visuele beoordeling van MRI-beelden niet gevoelig genoeg is voor het ontdekken van subtiele veranderingen in een vroeg stadium. "Deze methode is oorspronkelijk ontwikkeld voor duidelijke inflammatoire veranderingen, maar in een preklinisch stadium verwachten we dat deze veranderingen heel subtiel zullen zijn. Het visueel scoren is hiervoor niet gevoelig genoeg, waardoor de werking van een geneesmiddel volledig onopgemerkt kan blijven", aldus Stoel.

Chroniciteit voorkomen dankzij AI?

Reumatoïde artritis komt veel voor en wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten van handen en voeten. Er zijn geneesmiddelen beschikbaar die uitgebreide schade aan gewrichten kunnen voorkomen. Voor de meeste patiënten blijft het echter een chronische ziekte waarvoor een langdurige en dure behandeling nodig is.

Indien het onderzoek aantoont dat AI bijdraagt aan het in een vroegtijdig opsporen van deze aandoening waardoor een heel vroege behandeling, in een preklinisch stadium, mogelijk wordt, dan zou dit de chroniciteit kunnen voorkomen. Het onderzoek wordt gefinancierd met 680.000 euro vanuit het NWO-TTW programma.

Onlangs publiceerde Koen Eppenhof zijn promotieonderzoek over het positieve effect van AI en deep learning op het versnellen van medische beeldanalyse.