Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
28 november 2016
Artikel delen

Onderzoek naar medische robots krijgt een financiële injectie

Professor Maarten Steinbuch kondigde afgelopen donderdag aan dat de STW technology association’s Simon Stevin Master award geïnvesteerd zal worden in meer onderzoek naar medische robots. De prijs van een half miljoen euro is onderdeel van de 2016 Simon Stevin Master investiture, de hoogste onderscheiding voor technische wetenschappen in Nederland.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Maarten Steinbuch’s groep heeft ook al robots ontwikkeld die chirurgen in staat stelt extreme precisieoperaties uit te voeren, die menselijke handen niet kunnen. Een zeer bekend voorbeeld is de startup Preceyes, dat een robotsysteem ontwikkelde waarmee chirurgen uiterst precieze operaties aan het oog kunnen uitvoeren.
 

Lastig verwijderen van botten

Jordan Bos, Doctor in mechanische werktuigbouwkunde, gaat een experiment bouwen voor zijn onderzoek naar medische ingrepen met betrekking tot kanker rondom het oor. De nieuwe robot zal, net als zijn voorgangers Preceyes en Microsure, gebruikt worden voor medische interventie. Dit onderzoek zal zich bezig houden met het uiterste lastige verwijderen van botten. Een deel van het prijzengeld zal hieraan worden besteed.

Deze nieuwe robot gebruikt bestaande data van CT scans en zal in staat zijn kanker te verwijderen rondom het oor. Het is uiterst moeilijk om deze regionen te bereiken met menselijke handen, vanwege de extreem cruciale structuren in het rotsbeen. Bovendien verwacht men dat deze robot beter in staat zal zijn operaties uit te voeren omtrent het aanbrengen van cochleare implantaten.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

KPN Zorgdomotica

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen