Search
Close this search box.
Search

Onderzoek naar medische robots krijgt een financiële injectie

Professor Maarten Steinbuch kondigde afgelopen donderdag aan dat de STW technology association’s Simon Stevin Master award geïnvesteerd zal worden in meer onderzoek naar medische robots. De prijs van een half miljoen euro is onderdeel van de 2016 Simon Stevin Master investiture, de hoogste onderscheiding voor technische wetenschappen in Nederland.

Maarten Steinbuch’s groep heeft ook al robots ontwikkeld die chirurgen in staat stelt extreme precisieoperaties uit te voeren, die menselijke handen niet kunnen. Een zeer bekend voorbeeld is de startup Preceyes, dat een robotsysteem ontwikkelde waarmee chirurgen uiterst precieze operaties aan het oog kunnen uitvoeren.
 

Lastig verwijderen van botten

Jordan Bos, Doctor in mechanische werktuigbouwkunde, gaat een experiment bouwen voor zijn onderzoek naar medische ingrepen met betrekking tot kanker rondom het oor. De nieuwe robot zal, net als zijn voorgangers Preceyes en Microsure, gebruikt worden voor medische interventie. Dit onderzoek zal zich bezig houden met het uiterste lastige verwijderen van botten. Een deel van het prijzengeld zal hieraan worden besteed.

Deze nieuwe robot gebruikt bestaande data van CT scans en zal in staat zijn kanker te verwijderen rondom het oor. Het is uiterst moeilijk om deze regionen te bereiken met menselijke handen, vanwege de extreem cruciale structuren in het rotsbeen. Bovendien verwacht men dat deze robot beter in staat zal zijn operaties uit te voeren omtrent het aanbrengen van cochleare implantaten.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Volg jij ons al?