Search
Close this search box.
Search

Onderzoek verbetering medicatietrouw via smartwatch onder jeugd

Zorgt het gebruik van wearables er voor dat medicatietrouw onder jongeren verbeterd? Dat onderzoekt het AMC het komende jaar. De komende maand krijgen 30 tieners die dagelijks HIV-pillen moeten slikken, in het kader van de studie een smartwatch. De proef duurt twaalf maanden. Bij gebleken succes wil het AMC kijken of de therapietrouw van jongeren met andere chronische aandoeningen op deze manier ook verbetert.

De smartwatch is gekoppeld aan een app op een smartphone. Op het moment dat de pil moet worden ingenomen, geeft het horloge een trilling af. In de ideale situatie neemt de patiënt dan de pil en drukt op een knopje om te laten weten dat de pil is ingenomen. Alternatieven zijn het indrukken van andere knoppen om te laten weten dat hij of zij nog wacht met het innemen, of de pil helemaal niet neemt.

De deelnemers aan de proef kunnen één of meerdere personen uitkiezen die een signaal krijgen wanneer de pil (nog) niet wordt ingenomen (bijvoorbeeld omdat men geen zin heeft de pil te slikken). Die persoon, ouder of vriend of wie dan ook, kan dan contact opnemen om de proefpersoon te stimuleren de medicatie alsnog in te nemen. Ook gaan de gegevens over het slikgedrag naar de behandelend arts in het AMC.

“Je geeft kinderen zo op een leuke manier meer autonomie over het slikken van medicijnen. Wij als artsen krijgen beter inzicht in het slikgedrag van de patiënt,” zegt kinderarts Dasja Pajkrt van het AMC. “We krijgen een melding als de therapietrouw onder een bepaald percentage daalt.”

De ontwikkelaar van de toepassing voor medicatietrouw is het Amsterdamse bedrijf Medicine Men. “Alle technieken die we gebruiken, zijn er al. Er zijn al horloges die piepen als iemand een pil moet nemen, maar nu koppelen we alle losse dingen aan elkaar, zodat we iets compleet nieuws brengen,” licht Oscar van Dijk van Medicine Men toe.

Belang therapietrouw

Therapietrouw is belangrijk bij veel ziekten, zeker na een besmetting met HIV. Als de medicatie niet regelmatig worden genomen, bestaat de kans dat het virus in het lichaam resistent wordt tegen de medicijnen. Bij kinderen is volgens het AMC die trouw moeilijk, vooral in de periode dat ze zelfstandigheid ontwikkelen. Eerst staan ouders ze bij, maar later moeten ze het zelf doen. Veel jongeren verzetten zich in die leeftijd tegen alles en iedereen. Daar kan ook het nemen van medicatie onder vallen.

Pajkrt: “We hopen dat de therapietrouw verbetert, maar ik realiseer me dat het niet altijd gaat lukken. Als iemand geen zin heeft en op zijn horloge indrukt dat hij de pil slikt, maar die gewoon weggooit dan is daar niet veel aan te doen. Maar we denken dat wel we op deze manier slordige jongeren die hun pillen vergeten, of die even minder gemotiveerd zijn, kunnen helpen.”

Het project van het AMC is mede mogelijk gemaakt met een subsidie van het Aids Fonds en Health Holland van het ministerie van Economische Zaken.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?