Programma

Nieuws
5 april 2017
Artikel delen

Onderzoekers ontwikkelen contactlens voor opsporen diabetes

Onderzoekers aan de Oregon State University (OSU) hebben een transparante biosensor ontwikkeld die op een normale contactlens kan worden geplaatst. Op deze manier kan de sensor data onttreken op basis waarvan kan worden geanalyseerd om ziektesymptomen te detecteren. Zo kan bijvoorbeeld worden gezien of de bloedspiegel te laag is of dat organen niet goed functioneren.

Tags

Deel dit artikel

De onderzoekers van de OSU waren in eerste instantie op zoek naar een oplossing om diabetici te helpen. Het is tegenwoordig mogelijk om de aandoening 24/7 te monitoren via electroden die onder de huid worden geplaatst, maar dit is in veel gevallen een pijnlijk proces waarbij huidirritaties en infecties kunnen optreden.

De bedoeling is om de technologie door te ontwikkelen met behulp van de hogeresolutie IGZO-schermtechnologie die ook wordt gebruikt in onder meer smartphones en tablets. De onderzoekers schatten dat er meer dan 2.500 biosensoren in een IGZO contact lens met een oppervlakte van 1 mm2. Momenteel zit de biosensor nog in de ontwikkelfase en is deze nog niet op een contactlens geplaatst.

De lens doet denken aan de slimme contactlens van Novartis en Google waarmee diabetici hun glucoseniveau in de gaten kunnen houden. De lens verzamelt informatie over het glucoseniveau via miniatuurelektronica – chips en sensoren. De lens wordt bij Google onderzocht door Alphabet’s life sciences unit Verily.

###biosensor###

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2020
Wilt u op 27 januari 2020 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen