Programma

Nieuws
Wilt u
belangrijke
informatie delen
met onze
redactieraad?
Tip hier de
redactieraad?
Bekijk overzicht
Artikel delen

Onderzoekers ontwikkelen RF-systeem voor monitoring lichaamsfuncties

Als het aan onderzoekers van de Amerikaanse Cornell Universiteit (New York State) ligt, hoeven patiënten van een huisarts niet langer tijdens een afspraak onderzocht te worden voor vitale functies zoals hartslag of bloeddruk. Zij hebben een meetmethode ontwikkeld waarbij dit al vooraf in de wachtkamer of zelfs thuis kan gebeuren.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactieraad?

Tip hier de redactieraad

Het onderliggende systeem is volgens Cornell goedkoop en onopvallend en bestaat uit een combinatie van radiofrequentie(RF)-signalen en microchip-etiketten, zoals winkels gebruiken tegen diefstal van producten. De etiketten meten mechanische beweging door radiogolven uit te zenden die afketsen op het lichaam en organen. De signalen worden vervolgens gedetecteerd door een elektronische lezer die elders – bijvoorbeeld in de wachtkamer – de gegevens verzamelt.

Radar voor vitale functies

Volgens Edwin Kan, professor in elektrische en computer bouwkunde, werkt het systeem als een soort radar. Alleen gebruikt het systeem van Cornell behalve gewone radiosignalen ook ‘near-field coherent sensing’. Dit is beter in staat om elektromagnetische signalen door weefsel heen te dirigeren. Zo kunnen interne bewegingen zoals van het hart of bloed in een slagader gemeten worden.

De etiketten worden aangedreven door elektromagnetische energie die verzorgd wordt door een centrale datalezer. Omdat elk etiket een unieke identificatiecode heeft, kunnen tot 200 mensen simultaan gemonitord worden. Zo kan iedereen die bij de spoedeisende hulp terecht komt van een etiket worden voorzien en gedurende het verblijf gemonitord worden. Van iedereen is dan direct en voortdurend bekend of de lichaamsfuncties in orde zijn.

Kleding voor continue monitoring

Het gebruikte signaal is volgens Kan, die het systeem samen met student Xiaonan Hui ontwikkelde, even accuraat als een ECG of een bloeddrukmeter. Op termijn moet het ook mogelijk zijn om de beweging van darmen, ogen en andere onderdelen van het lichaam te meten. De komende tijd staan uitgebreidere proeven op het programma. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijkheden om de etiketten in kleding te integreren voor continue monitoring.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactieraad?

Tip hier de redactieraad

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen