Online cursus eenzame ouderen wint geld voor doorontwikkeling

12 maart 2019
Ouder-alleen
eHealth
Nieuws

De afgelopen maanden was er een intensieve publiekscampagne waarin campagne gevoerd werd door de genomineerde projectteams om de meeste stemmen binnen te halen. Tot 11 februari kon er gestemd worden. Donderdag 7 maart werd tijdens de Life Sciences & Health Publiek-private samenwerkingsdag Medische Inspirator prijs uitgereikt.

De winnaar, het project ‘Lyme legt levens lam’!, krijgt 100.000 euro om te besteden aan onderzoek. Met het geld willen de initiatiefnemers, onderzoeker Bart-Jan Kulberg (Radboud UMC) en patiënt en patiëntvertegenwoordiger Kees Niks (Lymevereniging), onderzoek doen naar de langetermijneffecten van chronische Lymeziekte op de kwaliteit van leven, deelname aan de maatschappij en op arbeid.

Online cursus

De tweede prijs levert ‘De online vriendschapscursus’ een geldbedrag op van 50.000 euro. Dat geld zetten onderzoeker Tamara Bouwman (VU Amsterdam) en cliëntvertegenwoordiger Liesbeth Gaasbeek (Stichting Gouden Dagen) in om de online vriendschapscursus verder ontwikkelen voor de doelgroep van ouderen. De praktische cursus moet ouderen onder andere helpen bij het leren om contact te zoeken met hun sociaal netwerk en sociaal actief te worden. 50 procent van de ouderen in Nederland geeft aan (wel eens) eenzaam te zijn, aldus Gouden Dagen.

“De Online Vriendschapscursus helpt eenzame ouderen bij het herstellen van oude contacten en het maken van nieuwe vriendschappen, maar ook bij het beter leren omgaan met het alleen-zijn in het algemeen”, aldus Bouwman in een toelichting. “Het lijkt zo eenvoudig, maar de opdrachten in de cursus dragen stuk voor stuk bij aan de drempel die mensen over moeten om hun eenzaamheid te verminderen.”

Aanmoedigingsprijs

De Medische Inspirator is een aanmoedigingsprijs voor de meest inspirerende samenwerking tussen onderzoeker en patiënt(vertegenwoordigers) om onderzoek te doen naar medische producten waar patiënten behoefte aan hebben. De behoefte van de patiënten of zorgverleners staat daarbij centraal.

Uit de inzendingen nomineert een onafhankelijke vakjury een aantal projecten genomineerd. Zij krijgen een professionele video over hun onderzoeksproject. Vervolgens vindt er een stem- en campagneperiode van een maand plaats waarin de achterban en het algemeen publiek stemt op de meest inspirerende samenwerking en project.