Online inzage in medicatie, medisch dossier bij St. Anna Ziekenhuis

31 juli 2018
Gebruik-tablet
Databeschikbaarheid
Nieuws
Patiënten kunnen in het St Anna Ziekenhuis, onderdeel van de St. Anna Zorggroep, voortaan versneld (binnen 3 dagen) hun medisch dossier in digitale vorm opvragen (A1). Het gaat om de basisgegevens die vanaf 1 mei in het EPD staan: laboratoriumuitslagen, radiologieverslagen en de verzonden brieven aan andere zorgverleners. Het St. Anna Ziekenhuis werkt met het EPD van het Duitse Nexus. Daarnaast is het actuele medicatieoverzicht van patiënten voortaan digitaal te raadplegen in het elektronisch patiëntendossier, zodat de arts het kan verifiëren en bespreken met de patiënt (B1). Dit is belangrijk om de risico op medicatiefouten te verkleinen. Tot nu toe moeten patiënten zelf een overzicht van hun medicatie meenemen. Op dit moment werken nog niet alle poli’s hiermee. Dit wordt in de toekomst uitgebreid.

Stappen richting online inzage

Het opvragen van het medisch dossier van patiënten en de digitale raadpleging van het actuele medicatieoverzicht zijn belangrijke stappen richting de online inzage van de medische gegevens. Binnen het St. Anna Ziekenhuis wordt hier momenteel binnen verschillende projecten hard aan gewerkt. Van de instellingen die meedoen aan het VIPP-programma voor ziekenhuizen (VIPP1) hebben op dit moment 24 instellingen aan het VIPP-team bevestigd de audit voor de doelstelling A1 positief te hebben afgerond. Voor doelstelling B1 27 instellingen. Een aantal instellingen moet de audit nog doen. In totaal doen 66 instellingen mee aan de VIPP-regeling voor ziekenhuizen, waarvan 45 instellingen zich hebben aangemeld voor A1 en 62 voor B1. Sommige ziekenhuizen voldeden voorafgaand aan de start van het programma al aan A1. Zij doen mee aan modules A2 en A3. Voor module B1 is de deadline verschoven naar 1 december 2018. Over onduidelijkheid rond de deadlines zijn al Kamervragen gesteld.

Amphia eerste met B2

Het Amphia ziekenhuis (Noord-Brabant) was het eerste ziekenhuis binnen het VIPP-programma dat – in januari –VIPP-doelstelling A1 afrondde. In juni volgde B2. Het ziekenhuis haalde ook als eerste deelnemer aan het VIPP-programma voor digitalisering van informatie-uitwisseling een doelstelling uit de tweede fase van het programma gehaald. Het gaat om digitale overdracht van medicatiegegevens aan externe apotheken (het eerste deel van doelstelling B2). De VIPP-doelstelling B2 omvat dat iedere zorginstelling op 31 december 2019 medicatievoorschriften digitaal kan aanbieden als vooraankondiging en/of recept. Om de doelstelling te halen moet minstens 30 procent van de recepten elektronisch verstuurd worden. Daarnaast moet iedere zorginstelling op 31 december 2019 digitaal een gestandaardiseerd actueel medicatieoverzicht (inclusief medicatieafspraken) aan de patiënt verstrekken bij ontslag volgens de geldende medicatie richtlijn.