Search
Close this search box.
Search

Online keuzekaarten stimuleren samen beslissen

Samen beslissen is een van de speerpunten voor toekomstbestendige zorg. Patiënten wachten niet meer alleen rustig af wat de arts of specialist voor hen beslist, maar nemen ook zelf steeds vaker het voortouw, praten mee en beslissen samen met de arts over het beste behandeltraject. Samen beslissen betekent ook samen goed geïnformeerd worden. Als extra hulpmiddel voor arts en patiënt zijn op thuisarts.nl nu 49 online keuzekaarten beschikbaar.

Patiënten worden steeds mondiger. Een ontwikkeling die door vrijwel alle zorgverleners toegejuicht wordt. Voor patiënten is online al heel veel informatie te vinden over ziektes, verschijnselen en bijwerkingen. Om te voorkomen dat zij verkeerd geïnformeerd worden, is het belangrijk de informatievoorziening goed te structureren. Veel zorginstellingen bieden daarvoor zowel online als offline de nodige voorzieningen.

Toch bleek enkele maanden geleden, uit onderzoek van het Nivel, dat samen beslissen in de praktijk nog vaak lastig is. Met name omdat patiënten zich toch nog niet altijd betrokken voelen bij het kiezen voor een behandeling. Dat is nu precies waar de keuzekaarten in beeld komen.

Keuzekaarten op thuisarts.nl

Thuisarts.nl is voor wat betreft de online informatievoorziening naar zowel patiënten als artsen al lang geen onbekende meer. Daar vinden patiënten betrouwbare, door artsen samengestelde, informatie over honderden aandoeningen, van aambeien tot zwangerschapsdiabetes. Nieuw op thuisarts.nl zijn de keuzekaarten. Die worden ontwikkeld door het NHG samen met medisch specialisten en patiëntenorganisaties. Inmiddels staan er al een kleine 50 online.

Op een keuzekaart vinden arts en patiënt een onafhankelijk overzicht van alle behandelingen. Die informatie helpt zowel de patiënt als arts om samen een weloverwogen keuze te maken voor de behandeling die het best past bij de patiënt. Naar het gebruik van de keuzekaarten is binnen ziekenhuizen al onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat bijna 90 procent van de artsen die er gebruik van maken, de keuzekaarten bij collega’s aanbevelen.

Van keuzetabel naar keuzekaart

Voordat de online keuzekaarten ontstonden, konden huisartsen beschikken over zogenoemde keuzetabellen. Voor medisch specialisten waren dat de consultkaarten. Die twee ‘initiatieven’ zijn nu dus verenigd in de keuzekaarten. Deze online kaarten worden ontwikkeld op basis van de meest recente wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen en de informatiebehoefte van patiënten.

In gesprekken met patiënten waarbij de keuzekaarten gebruikt worden, komen alle voor- en nadelen van beschikbare behandeltrajecten en andere opties aan bod. Dat geeft zowel arts als patiënt een compleet beeld van alle mogelijkheden. Een groot voordeel is dat de arts ook precies weet wat een patiënt belangrijk vindt.

“Ook mogelijkheden die op dit moment (nog) niet of niet meer aan de orde zijn, worden meegenomen, waardoor we geen opties over het hoofd zien. En dat merk je daarna ook nog, doordat patiënten beter zijn geïnformeerd, zekerder zijn van hun besluit en later bijvoorbeeld ook minder vaak terugkomen met vragen of twijfels”, aldus Huisarts Lia Boelman.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?