Search
Close this search box.
Search

Online platform SAFE Women van start

Deze week is een nieuwe online platform gestart voor vrouwen die te maken hebben met partnergeweld. De website is onderdeel van het promotieonderzoek van Nicole van Gelder, onder leiding van prof. dr. Sabine Oertelt-Prigione. SAFE is een anonieme, laagdrempelige manier om informatie te zoeken. Het geeft vrouwen handvatten om na te denken over hun eigen situatie, hulp te zoeken en contact te hebben met andere vrouwen die hetzelfde mee hebben gemaakt.

SAFE is in 2018 ontwikkeld met hulp van ervaringsdeskundigen, vrouwen die zelf partnergeweld hebben meegemaakt, en met experts op het gebied van huiselijk geweld en partnergeweld. Er wordt onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het platform en naar hoe vrouwen de website hebben gebruikt en wat ze ervan vonden. Ook houden onderzoekers van het Radboudumc contact met de vrouwen om te kijken hoe ze beter geholpen kunnen worden.

“We hebben in gesprekken met ervaringsdeskundigen gemerkt dat hier behoefte aan is. We wilden iets maken dat laagdrempeliger is dan een hulplijn bellen of een hulpverlener opzoeken”, licht Van Gelder toe.

https://www.youtube.com/watch?v=044z0fbcIgU&feature=youtu.be

Extra veiligheid

SAFE zet de veiligheid van vrouwen voorop. Daarom is het nodig om je aan te melden als je mee wil doen aan het onderzoek en op de SAFE website wil komen.

Van Gelder: “Dit is nodig voor de veiligheid van alle vrouwen die SAFE willen gebruiken. Het is ook nodig omdat wij op een goede manier onderzoek willen doen. Na het aanmelden, krijg je codes om in te loggen. Als je inlogt, kan je de SAFE website zien. Je doet dan dus ook mee aan het onderzoek dat erbij hoort.”

Voor de veiligheid wordt er extra uitleg op de site gegeven over het wissen van je zoekgeschiedenis en het gebruik van de incognito modus. Bovendien heeft de site een ‘escapeknop’. Daar kun je op klikken als iemand opeens binnenkomt, dan word je direct naar Google.nl geleid.

Drempels verlagen

SAFE is onderdeel van wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc, Nijmegen. ZonMw is de subsidieverstrekker.

Slachtoffers kunnen sinds april van dit jaar terecht bij SAFE. Het platform biedt een laagdrempelige en veilige online omgeving voor deze vrouwen om inzicht te krijgen in hun eigen situatie en de hulpopties die er zijn. Hierdoor wordt de drempel naar reguliere hulpverlening verlaagd. De interventie biedt onder meer informatie over relaties en partnergeweld, informatie over veiligheid en soorten hulp, een hulpdatabase, ervaringen van lotgenoten en mogelijkheden voor contact met lotgenoten en ervaringsdeskundigen.

De ontwikkeling van de online hulp startte in 2017 bij de vakgroep Vrouwenstudies Medische Wetenschappen van het Radboudumc.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?