Online video’s lichten juiste gebruik van medicatie toe

8 maart 2018
KPMG-Video
Patiënt
Nieuws
De gelanceerde video’s moeten medicijninformatie voor alle patiënten toegankelijk  maken, vertelt Nike Everaarts-de Gruyter, apotheker bij de KNMP en coördinator van apotheek.nl. De geanimeerde iconen die aan de video’s zijn toegevoegd, dragen bovendien bij aan een beter begrip van de uitleg. Per video komt kort en in duidelijke taal aan bod:
  • Bij welke aandoeningen het geneesmiddel werkt
  • Wanneer het begint te werken.
  • Hoe de gebruiksinstructie is.
  • Wat mogelijke bijwerkingen zijn.
  • Of er waarschuwingen gelden.
 

Voor laaggeletterden en Generatie Z

“Om medicijnen op de juiste manier te gebruiken, is het van belang de uitleg ervan goed te snappen. Maar niet iedereen begrijpt of leest schriftelijke medicijninformatie,” legt Everaarts-de Gruyter uit over de keuze van de KNMP voor de manier van voorlichting. “Laaggeletterde medicijngebruikers hebben moeite met het lezen van schriftelijke medicijninformatie, terwijl niet-laaggeletterden vaak minder bereid zijn om tijd te besteden aan langere webteksten. En dan is er nog Generatie Z: de zogenoemde digital natives die geen smartphoneloos tijdperk kennen.” Apotheek.nl is een website met onafhankelijke informatie over medicijnen en is opgezet door de KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie van Nederlandse apothekers. De KNMP heeft video’s laten maken voor de medicijnpagina’s met de hoogste bezoekerscijfers. De apothekersorganisatie stelt op termijn en stapsgewijs nieuwe video’s toe te voegen, zodat uiteindelijk het gros van de medicijnteksten op apotheek.nl van beelduitleg is voorzien. Mensen kunnen de video’s vinden door op apotheek.nl te zoeken naar hun medicijn. Na een klik op het medicijn komt de bezoeker op de medicijnpagina met de video.

Apotheker als medicijnexpert neerzetten

Een van de vier apothekers die meewerkte aan de KNMP-video’s is Johan te Biesebeek, openbaar apotheker in Almelo. Dat de KNMP de patiënt benadert via video vindt Te Biesebeek positief. “Patiënten weten vaak niet waar ze hun vraag over bijvoorbeeld bijwerkingen als eerst moeten stellen: bij de arts of bij de apotheker? Uit deze video’s blijkt: de apotheker is de expert op het gebied van medicijnen. Goed dus dat er ‘echte’ apothekers zijn ingezet, in plaats van acteurs.”